søndag

HJEMMESYLTEDE RØDBEDER

Hjemmesyltede rødbeder, er efter min mening uundværlige. Nu vil somme jo nok hævde, at det er da også noget at bruge tid på, når man nu så nemt kan købe et glas i butikkerne. Det kan man, - men der er en verden til forskel på industri rødbeder og hjemmesyltede rødbeder og så er det nemt og hurtigt at lave. Ovenikøbet til flere glad ad gangen.
Industri rødbeder har det til fælles, at de alle selvfølgelig kan spises. De er stærkt eddikesmagende og så er de hårde og som regel nogle mægtige skiver.
Efter min smag, skal rødbeder være dejligt møre, dejligt søde og optræde i små delikate, lidt tykke skiver. Med andre ord, "De skal være noget særligt."

SYLTEDE RØDBEDER

1 1/2 kg små aflange rødbeder
vand så det dækker
2 tsk. salt

3/4 L eddike
500-750 g sukker

atamon til glassene

Kog rødbederne i saltet vand ca. en time. De skal være ordentlig møre. Køl dem af og fjern skindet udenpå. Skær rodenden og spidsen fra og skriv rødbederne i ret tykke skiver på ca. 1 cm tykkelse. Varm eddike og sukker op til kogepunktet. Når det koger, kommes de skivede rødbeder i og får et opkog. Fisk rødbederne op og kom dem på helt rene atamonskyllede glas. Giv eddiken et yderligere opkog. Tilsæt om nødvendigt 1-2 tsk. atamon og hæld lagen over rødbederne så det dækker.

Camilla Plum lærte mig, i stedet for at bruge atamon, kan dette undlades og glassene med rødbeder og eddike sættes i stedet ind i ovnen ved 110-120 grader med låget lagt løst på. Når det efter 30-35 minutter bobler i glassene, tages disse ud og lågene skrues straks fast. Produktet kan nu holde sig ligeså længe som henkogte produkter i gamle dage.