fredag

DANSK JULEMIDDAG

Gåsesteg

1 gås ca. 4 kg
1 pk. svesker
5 æbler, skrællet og skåret i både
salt
peber
kulør

Gnid den rensede gås indvendig med salt. Bland svesker og æbler med lidt salt og peber. Fyld blandingen i gåsen. Skær gumpen af. Her sidder duftkirtlerne på hver sin side og afgiver en væmmelig smag til gåsestegen og sovsen. Luk med kødnåle. Gnid gåden udvendig med salt og læg den på bradepanden. Brun den ca. 30 minutter ved 225 grader. Hæld fedtet fra og skru ned til 175 grader. Hæld vand i bradepanden så det står 2 cm op og steg gåsen endnu ca. 2 1/2-3 timer. Den skal være gennemstegt. Prøv ved låret, om kødsaften er klar.
Hæld skyen fra og grill gåsen til den er helt sprød.
Jævn skyen til sauce, tilsæt kulør og smag til med salt.
Serveres med brunede kartofler og rødkål.


Ris a lámande

1 L mælk
125 g grødris (ca. 1 1/2 dl)
50 g smuttede, hakkede mandler (ca. 1 dl)
1 hel smuttet mandel
kornene fra 1 stang vanilie
2-3 spsk. melis
1/2 L piskefløde, pisket til skum

Kog grynene i mælken ved svag varme ca. 40 minutter. Lad grøden blive helt kold. Tilsæt mandlerne, vaniliekorn og sukker. Vend flødeskummet i. Sæt desserten koldt til den skal serveres.
Server ris a lámande med syltede kirsebær til.