torsdag

VANILIEKIPFERL FRA WIEN

Vaniliekipferl stammer fra Wien i Østrig. Det var i sin tid Wiens bagere, der under bagning om natten opdagede begyndelsen på tyrkisk besættelse. Som belønning, fik de samme bagere i Wien lov til at bruge det tyrkiske symbol, halvmånen, som en slags belønning over, at have opdaget, hvad der var på færde.

VANILIEKIPFERL

300 g mel
250 smør
100 g flormelis
100 g smuttede, malede mandler

Yderligere flormelis
1 stang vanilie

Bland melet med små stykker koldt smør, flormelis og de malede mandler. Det hele æltes hurtigt sammen. Dejen lægges i køleskab til næste dag.
Form små stykker af dejen til lillefingertykke stænger af 8 cm længde og bøj dem, så de ligner små halvmåner. Sættes på bagepapir på plade og bages ved 200 grader i 10-12 minutter. De skal være ret lyse. Lad dem ikke stå for tæt på pladen.
Vaniliekornene fra vaniliestangen tværes ind i florsukkeret (blandes med) på et spækbrædt. Sigt nu vaniliesukkeret over kagerne i et tykt lag, straks de kommer ud af ovnen.
Lad kagerne blive helt kolde. Opbevares i kagedåse med den flækkede vaniliestang ved.