torsdag

PANDEKAGER MED GUF

Skønne julepandekager med finthakket appelsinskal, fyldt med Nutella og banan, til et glas gløgg.

Der bliver 12-14 stk. af portionen.

Opskrift : Pia andreassen

PANDEKAGER MED GUF

dej

125 g hvedemel
1/4 tsk. salt
1 spsk. sukker
3 æg str. M
ca. 2 1/2 dl mælk
30 g smør, smeltet
1 tsk. meget finthakket økologisk appelsinskal
smør til stegning

fyld

1/4 glas Nutella
2-3 modne bananer, mosede

Bland mel, salt, sukker og æg. Rør halvdelen af mælken i  sammen med det smeltede smør. Tilsæt mere mælk under omrøring. Konsistensen skal være som en tynd creme.
Rør til sidst appelsinskal i.

Dejen hviler 30 minutter i køleskab.

Pandekagerne bages i smør på en flad pande  over middelvarme, 1/2 - 1 minut på hver side.
Lad pandekagerne køle helt af.
Bred Nutella og moset banan ud på pandekagerne. Rul dem sammen og skær dem i mindre stykker, som stilles tæt på højkant i en firkantet skål.

Spise Med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

onsdag

KIWIMARMELADE MED VANILJE OG STJERNEANIS

Skøn marmelade med smag af julen er denne kiwimarmelade med vanilje og stjerneanis.

God på morgenbordet i juledagene og en rigtig fin værtindegave i december.

Opskrift : Lone Kjær

KIWIMARMELADE MED VANILJE OG STJERNEANIS

500 g modne kiwier
5 dl sukker
1 dl vand
1 citron
korn af 1 stang vanilje
saft af 1 citron
4 stjerneanis
1 tsk. melatin
atamon

Kom sukker og vand i en gryde og kog det til en lage.
skræl kiwierne, skær dem i små stykker og kom dem i sukkerlagen sammen med citronsaft, vanilje og stjerneanis.
Kog marmeladen op og tilsæt melatin. Tag stjerneanis op og hæld marmeladen på rene, atamonskyllede glas.



tirsdag

IDAS JULECHUTNEY

Denne dejlige julechutney med smag og duft af julen, er fremstillet af røde pigeonæbler, mango, rødløg, chili og appelsin og abrikosvand.

Chutneyen opbevares koldt i køleskabet.

Opskrift : Ida Davidsen

IDAS JULECHUTNEY

500 g pigeonæbler
1 lille moden mango
2 spsk. finthakket rødløg
1/4 finthakket rød chili uden kerner
2 spsk. ufortyndet appelsin- og abrikossaftevand (Ribena)
2 spsk. rapsolie
1 tsk. limesaft
1/2 tsk. finthakket koriander
salt
peber

Bland appelsin- og abrikossaft med rapsolie og limesaft.
Rens pigeonæblerne og mangoen for kerner og sten. Skræl dem og skær dem i små firkanter.
Bland æbler, mango, chili og rødløg i en skål, krydr med salt og peber og lad det hvile i mindst 30 minutter.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

mandag

FLÆSKESANDWICH MED KRYDRET RØDKÅL

Når familien i december drager i skoven er det rart med lidt mad og drikke på turen. Det skal selvfølgelig være nemt og så må det gerne smage lidt af jul.

Hvad er vel mere egnet end disse dejlige julesandwich, bestående af flæskesteg og rødkål med julens smage og dufte i.

Opskrift : Lone Kjær

FLÆSKESANDWICH MED KRYDRET RØDKÅL

1 - 1 1/2 kg svinekam med svær og uden ben
1 - 1 1/2 spsk. groft salt
12 store skiver sandwichbrød
dijonsennep
evt. mayonnaise

rødkål

1 kg rødkål, fintsnittet
2 spsk. jomfruolivenolie
4 spsk. rørsukker
2 1/2 dl tør rødvin
ca. 1/2 dl balsamicoeddike
1 laurbærblad
2 stk. hel kanel
2 nelliker
salt
peber

Sautér rødkålen i olie i 5 minutter. Rør i det undervejs. Tilsæt sukker, vin, eddike, laurbær, kanel og nelliker. Lad det småkoge under låg i ca. 20 minutter. Der skal være bid i rødkålen. Smag til med balsamico, salt og peber. Afkøl.

Gå sværen efter, den skal være ridset helt ned til kødet. Drys med salt og vær omhyggelig med at få saltet ned mellem alle sværene.

Læg stanniol i bunden af bradepanden. Sæt stegen på en rist over bradepanden. Læg evt. et stykke skrællet kartoffel under stegen for at den ligger helt lige.

Stegen sættes i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og lad  stegen stå 1 - 1/2 time. Brug evt. stegetermometer. Centrumtemperaturen skal være 65 grader. Hældskyen fra og efterbrun sværen under grillen, men pas på ! Det kan gå lynhurtigt.

Stegen hviler 20 minutter utildækket.

Skær 6 gode skiver. resten kan spises næste dag.

Sandwichbrødene smøres med mayonnaise (kan udelades) og sennep. De lægges sammen fire og fire med 3 skiver steg og lidt godt afdryppet rødkål imellem. Pres dem let sammen.
Hver sandwich skæres diagonalt igennem med en skarp kniv.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

søndag

NEM NØDDEKONFEKT I MIKROOVN

Intet er nemmere eller ret meget hurtigere end denne dejlige nøddekonfekt, der nok må laves et par gange, går man for tidligt i gang.

- Og så er det alle tiders værtindegave i december.

Opskrift : Lynn Andersen

NEM NØDDEKONFEKT I MIKROOVN

180 g sukker (2 dl)
1 dl lys sirup
2 spsk. vand
1/8 tsk. fint salt
3 dl blandede nødder (pekannødder, usaltede jordnødder, mandler,  cashewnødder)
1 spsk. smør
1 tsk. bagepulver

Bland sukker, sirup, vand og salt i en mikroovnsskål. Kog det udækket i 5 minutter på høj effekt i mikroovnen.
Rør nødderne i og kog igen (udækket) 3 minutter.

Tag skålen ud af ovnen og rør smør og bagepulver i. Hæld straks massen ud på en smurt bageplade. Fordel nødderne jævnt, så de ikke ligger ovenpå hinanden. Afkøl.

Bræk konfekten i mindre stykker og anret den pænt i en æske med silkepapir.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

JULEKAGE MED MARCIPANOVERTRÆK

Her en meget dejlig julekage kakao, overtrukket med marcipan til en festlig julegave. En fantastisk værtindegave i december.

Opskrift : Lynn Andersen

JULEKAGE MED MARCIPANOVERTRÆK

pynt

100 g lys overtrækschokolade
3 spsk. lys sirup

dej

180 g sukker (2 dl)
1 tsk. vanilje
3 æg
200 g hvedemel (3 1/2 dl)
1 tsk. bagepulver
3 spsk. kakao
1 dl kærnemælk

overtræk

1 rulle marcipan

Kagen kræver start i god tid, da overtrækschokoladen, rørt med sirup skal stå køligt at trække i 4-8 timer.

Rør overtrækschokolade og sirup sammen i en lille skål over vandbad. Dæk med film og sæt cremen til afkøling et køligt sted 4-8 timer (ikke køleskab).

Rør smør, sukker og vanilje skummende. Rør æggene i et ad gangen. Sigt mel, bagepulver og kakao sammen og rør det i dejen tillige med kærnemælken.

Dejen hældes i en smurt, aflang bageform.

Kagen bages i ovnen ved 175 grader i ca. 45 minutter på nederste ribbe. Afkøl på risten.

Marcipanen rulles ud i en stor plade som kagen pakkes ind i. Kom et pænt silkebånd på pakken.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

lørdag

ROSINMUFFINS

Rosinmuffins til et krus gløgg at varme sig på i julemåneden er nogle, der snart skal få ben at gå på.

Der bliver ca. 16 stk. af portionen.

ROSINMUFFINS

dej

150 g smør eller margarine
2 dl sukker
2 æg
1 1/2 dl rosiner
reven skal af 1/2 citron
250 g mel
2 tsk. bagepulver
1 1/2 dl mælk

Rør fedtstof og sukker godt og tilsæt de sammenpiskede æg. Tilsæt rosiner og citronskal.
Bland melet med bagepulveret og rør det i blandingen, skiftevis med mælken.

Fordel dejen i smurte, meldryssede linseforme eller papirforme. Fyld kun formene 3/4 og sæt dem på plade.

Bages i ovnen ved 225 grader i ca. 15 minutter.

Kagerne smager bedst lune.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

fredag

MANDARIN-ANANASSALAT

Denne salat er dejlig, serveret med små mandelkager eller som en frugtsalat på julens ostebord.

Lynhurtig at fremstille af dåsefrugt.

Opskrift : Else Algreen

MANDARIN-ANANASSALT

1 lille dåse syltede mandarinfileter
1 dåse ananasskiver, 1/2kg
1/2 dl lys likør

Bland de to slags frugt. Indkog saften fra begge dåser og lad den afkøle. Smag den til med likør og hæld den over frugten.

Servér frugtsalaten med mandelkager, vaniljecreme, råcreme eller flødeis.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

torsdag

SMÅ TARTELETTER MED AND OG RØDKÅL

Små tarteletter fås i specialbutikker.

Opskrift : Beagle Juel-Brockdorff

SMÅ TARTELETTER MED AND RØDKÅL

1 andebryst
salt
peber
ca. 12 små tarteletter

rødkål
bredbladet persille

Brun andebrystets skindside på en tør pande. Drys kødet med salt og peber og vend det sprøde skind opad.
Stil panden i ovnen ved 200 grader i 18-20 minutter.
Tåler panden ikke ovnvarme, lægges andebrystet i et ovnfad.

Lad kødet trække i 10 minutter, før det skæres i tynde skiver.

Hæld rødkålen til afdrypning i en sigte og kom lidt i hver tartelet. Læg et lille stykke and over og pynt med bredbladet persille.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

onsdag

FRUGTSALAT I CITRONCREME

Til juletiden og julens borde hører frugtsalat og frugtsalat er som bekendt mange ting.

Her en usædvanlig dejlig frugtsalat med frugter og citroncreme. Salaten serveres iskold med små tørre kager til.

Frugterne vælger man selv ud. Det kan være både friske eller henkogte frugter eller en blanding.

Opskrift : Else Algreen

FRUGTSALAT I CITRONCREME

citronsovs

5 æggeblommer
2 dl vand
2 dl sukker
reven skal og saft af 1 citron
2 dl piskefløde

frugter (forslag)

appelsiner
æbler
pærer
mandariner
druer
bananer
ananas
melon
cocktailbær
nøddekerner

Bland æggeblommer, vand og sukker i en kasserolle. Sæt dem i varmt vandbad over en større kasserolle og pisk i massen over svag varme, til cremen er tyk og skummende.
Pisk sovsen kold og og pisk langsomt citronskal og citronsaft i. Vend til sidst den piskede fløde i.

Skær frugterne i ensartede stykker og vend dem i den iskolde creme lige før servering, når de er grundig afdryppet.

Servér den dejlige frugtsalat iskold med små tørre kager til (småkager).

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

tirsdag

FLØDEÆBLESKIVER

Juletid og æbleskiver med syltetøj hører til hinanden. Gamle æbleskiveopskrifter og såmænd de nye med eksisterer i stort omfang. Så er det bare med at finde sin yndlingsopskrift, når vi nu, hen under jul, nok må have æbleskivepanden frem flere gange.

Her en gammel, over hundrede år gammel opskrift, på æbleskiver med fløde i dejen.

Opskrift : Husmoderens Håndbog - Agnes Werner

FLØDEÆBLESKIVER

dej

2 pægle sød fløde (der kan anvendes sur fløde, man kommer da lidt natron i)
3 æggeblommer
lidt salt
sukker
kardemomme
en god kopflormel
3 stiftpiskede æggehvider

Fløden piskes godt med æggeblommerne, lidt salt, sukker og kardemomme samt en god kop flormel. Hvider piskes stive og røres i, lige inden æbleskiverne bages.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

mandag

SVESKEKOMPOT


Sveskekompot er med sin dejlige kanelsmag særdeles anvendelig i december måned, navnlig når sveskestenen erstattes med en mandel.
En dejlig dessert, der serveres, dækket af flødeskum.

Da kogevandet skal bruges i desserten, skal der ikke være mere vand end højest nødvendigt, da smagen ellers vil gå tabt.

Opskrift : Håndbog for husmødre

SVESKEKOMPOT

svesker med sten
vand til kogning
kanel
kogevand fra sveskerne
sukker
kartoffelmel
1/2 skoldet mandel til hver sveske

Sveskerne vaskes godt i varmt vand, sættes derefter på at koge i vand med kanel. Når de er møre, tages de op meden hulske og stenene trykkes forsigtigt ud. Knus stenene, pil kernerne ud og stik dem i sveskerne ( brug hellere mandler, det er nok så julet).
Skallerne koges et kvarter i vandet. Skallerne koger et kvarter i vandet, som sveskerne er kogt i for at give smag. hældes over en sigte, hvor saften sies fra, kommes i gryden, smages til med sukker og jævnes med kartoffelmel. Saucen må ikke være for tynd.
Sveskerne kommes i og når kompotten er afkølet lidt, hældes den op i en glasskål.

Servér sveskekompotten dækket af flødeskum.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

søndag

STEGTE JULESILD MED KARAMELLØG

Til julebordet hører sild, gerne flere slags sild og gerne af de hjemmelavede. Disse stegte julesild med karamelløg er intet mindre end skønne. De karamelliserede løg klæder gevaldigt de gyldenstegte sild.

Opskrift : Ida Davidsen

STEGTE JULESILD MED KARAMELLØG

12 sildefileter
2 løg i skiver
4 spsk. stødt melis
2 spsk. smør
2 spsk. salatolie
3 friske tomater, hakkede
1 bundt hakket persille

panering

1 pisket æg
100 g mel
100 g rasp

sildelage

3 kopper eddike
1 kop vand
2 kopper stødt melis

I en gryde smeltes sukkeret i eddiken og vandet. Der røres rundt undervejs.

Vend de rensede sildefileter i mel, æg og rasp. Bank dem godt, så raspen sidder fast.
Steg sildene i smør og olie på panden, til de er gyldenbrune og sprøde. Dryp dem af på køkkenrulle.

Kom sukkeret på panden og lad det karamellisere. Tilsæt smør og rør rundt. De skiveskårne løg kommes i og vendes regelmæssigt, til de er gyldenbrune.

De stegte sild arrangeres på et fad og den lune sildelage hældes over. De karamelliserede løg lægges over sildene sammen med de hakkede tomater og persille.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

lørdag

BUTTERDEJSMÅNER MED INDBAGT ÆGGESALAT

En fantastisk ledsager til et varmt glas julegløgg, et glas vin eller andre drinks i december, er disse skønne butterdejsmåner med æggesalat.

Hurtige at fremstille er de, idet vi anvender færdigkøbt butterdej.

Opskrift : Beagle Juel-Brockdorff

BUTTERDEJSMÅNER MED INDBAGT ÆGGESALAT

4 hårdkogte æg
1 spsk. mayonnaise
salt
peber
1 lille bundt purløg
1/2 bakke klippet karse
3-4 plader optøet butterdej
sammenpisket æg til pensling

Mos de hårdkogte æg og rør mayonnaise i. Smag til med salt, peber, purløg og karse.

Rul butterdejen tyndt ud og udstik 4 runde plader, ca. 8 cm i diameter af hver plade. Pensl kanterne med æg og kom en teskefuld æggesalat på hver. Luk sammen og tryk kanterne med en gaffel.
Pensl med æg.

Bag de små halvmåner i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

fredag

TRANEBÆR-MANDELSIRUP


Nyttig er denne tranebær-mandelsirup i december måned, hvor intet kan blive for godt. Vi hygger os, venter på juletiden og spiser lækkerier i lange baner.

Siruppen kan holde sig en måned i køleskabet.

Opskrift : Lynn Andersen

TRANEBÆR-MANDELSIRUP

350 g tranebær
3 dl vand
2 dl sukker
2 dl lys  sirup
1/2 tsk. mandelessens

Kog tranebær og vand ved svag varme i ca. 5 minutter til bærrene brister. Tilsæt sukker og sirup og kog det over stærk varme i 10 minutter. Afkøl blandingen og hæld den gennem en fin sigte. Pres med bagsiden af en træske al saft ud af bærrene.

Rør mandelessensen i siruppen og si den gennem en sigte i et rent glas.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

torsdag

PUMPERNICKEL-TRØFLER

Disse pumpernickel-trøfler med smag af karry er helt vidunderlige på julens ostebord og så kan de laves flere dage i forvejen.

Der bliver ca. 40 stk. af portionen.

Opskrift : Pia Andreassen

PUMPERNICKEL-TRØFLER

100 g blødt smør
ca. 150 g revet gouda eller lignende ost
et drys karry
et drys sellerisalt
peber
150 g pumpernickel

Smør og ost røres sammen og smages til med karry, sellerisalt og peber. Massen stilles til afkøling.

Hak pumpernicklen i foodprocessoren til konsistensen er som grov rasp. Hæld den ud i en dyb tallerken.
Når osteblandingen er let afkølet, rulles den til små kugler, som trilles i pumpernickel-raspen, så osten er dækket helt.

Sæt trøflerne i køleskabet, til de skal på bordet.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

onsdag

BUTTERDEJSKAGER MED BANAN OG CHOKOLADE

Helt vidunderlige er disse sprøde butterdejskager med bananskiver og smeltet chokolade.

Opskrift : Lone Kjær

BUTTERDEJSKAGER MED BANAN OG CHOKOLADE

dej

3 plader butterdej
3 bananer
1 1/2 spsk. smør
75 g brun farin
lidt mørk chokolade

Rul butterdejspladerne ud til dobbelt størrelse og del hvert stykke i to aflange stykker. Læg dem på en bageplade med bagepapir.
Skræl bananerne og skær dem i skiver på skrå.

Smelt smørret på en pande. Tilsæt farin og vend forsigtigt bananskiverne heri. Tag panden fra varmen og fordel bananerne på hvert dejstykke.

Bag kagerne ved 180 grader i ca. 10 minutter.

Hak chokolade og fordel den på de lune kager.

Spise med mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om mad

tirsdag

FRENCH TOAST MED KANELÆBLER OG PECANNØDDER

På brunchbordet i julemåneden vil denne meget lækre french toast med kanelæbler pecannødder gøre sig med sin smag af julen. Toasten serveres med ahornsirup.

Opskrift : Lone Kjær

FRENCH TOAST MED KANELÆBLER OG PECANNØDDER

12 skiver flute eller 6 skiver toastbrød
6 æg
1 dl mælk
smør til stegning
2 store æbler
10 g smør
2 spsk. sukker
1/2 spsk. kanel
25 g pecannødder

Pisk æg, mælk og en anelse sukker sammen i et stort, aflangt og dybt fad. Læg brødet i og lad det trække i ca. 5 minutter på hver side, så det absorberer væsken.
Smelt smørret på en stor pande og rist brødene gyldne ved middelvarme i 3-4 minutter på hver side.

Halver æblerne, fjern kernehuset og skær æblerne i tynde både.
Smelt smørret på en pande, tilsæt sukker og kanel. Vend forsigtigt æbler og pecannødder heri og rist dem, til æblerne er gyldne.

Servér brødene med æblerne, nødderne og ahornsirup.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

mandag

ADAMS STÆRKE SENNEP


Sennep er slet ikke til at undvære til den gode og fede julemad og en hjemmerørt en af slagsen er at foretrække.

Her en dejlig hjemmerørt sennep med pilsnerøl og cognac. Den er rigtig dejlig og så er den rørende nem at lave.

Opskrift : Ida Davidsen

ADAMS STÆRKE SENNEP

1 dåse Coleman sennepspulver
100 g stødt melis
1 1/2 dl pilsnerøl
1/2 dl cognac

Rør alle ingredienserne godt sammen og kom blandingen i et glas med tætsluttende låg.

Skal stå 24 timer, inden den tages i brug.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

søndag

JULE-COLESLAW

Coleslaw er andet end tilbehør til gnaveben. I en julet udgave med rødkål er det nærmest et must til den gode julemad.

Opskrift : Ida Davidsen

JULE-COLESLAW

1/2 snittet rødkålshoved
2 revne gulerødder
1 spsk. dijonsennep
1 tsk. hvid balsamico-eddike
1 finthakket løg
3 spsk. olivenolie

rosa pebersauce

1/2 liter kalvebouillon
1 spsk. Madagaskar-peber
1 tsk. rosa peber
1 tsk. dijonsennep
1 dl fløde
1 spsk. creme fraiche
1 spsk. cognac
1 spsk. sherry
salt
peber

Kog kalvebouillonen op med Madagaskar-peber, rosa peber og fløde i en tykbundet gryde. Tilsæt creme fraiche, cognac og sherry og varm op til kogepunktet. Bland den snittede rødkål, dethakkede løg og de revne gulerødder i en skål. Pisk sennep, hvid balsamico-eddike og olivenolie sammen og hæld det over kålen. Smag evt. til med salt og peber.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad