tag:blogger.com,1999:blog-69741422128133817242024-02-19T06:06:57.933+01:00Mormors JuleopskrifterMormors Juleopskrifter er en buket af traditionelle danske retter,som vi ikke for noget vil undvære i juletiden.Det være sig varm og kold julemad - julemiddag med alt, hvad der hører til,julefrokost,bagværk,konfekt og så alle de mange skønne juleopskrifter,jeg har samlet gennem et langt liv.Nogle helt unikke.
Der er også nogle absolutte pletskud på julemad fra andre landes juletradioner,der vil være kendt og elsket verden over.Links til fantastiske sider om jul. Rigtig god fornøjelse.redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comBlogger909125tag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-53721895370728241042016-10-20T18:25:00.001+02:002016-10-20T18:25:52.778+02:00APPELSIN ELLER ANANASRISRis a l'amande, vor traditionelle dessert efter julemiddagen er dejlig, men skal der ske lidt nyt i år, er denne dejlige risdessert måske værd at prøve.<div>Desserten kan tilberedes med appelsin eller ananas efter behag.</div><div><br></div><div>Saften fra ananassen kan bruges i stedet for vin.</div><div><br></div><div>APPELSIN ELLER ANANASRIS</div><div><br></div><div>1/2 liter vand</div><div>65 g ris</div><div>2-3 appelsiner eller en lille dåse ananas</div><div>2 blade husblas</div><div>vin</div><div>2 del flødeskum</div><div>melis efter smag</div><div><br></div><div>Ris og vand koges til grød og den udblødte husblas smeltes heri. Appelsin eller ananas skæres i stykker og blandes i grøden sammen med sukkeret og vinen. Når det hele er afkølet tilsættes flødeskummet.</div><div><br></div><div>Pynt desserten med ananas eller appelsinstykker samt lidt røde bær.</div>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-924869891512087982016-09-04T18:24:00.001+02:002016-09-04T18:24:15.581+02:00NISSEPUNCH TIL BØRNENEMindre end 3 måneder til julemåneden, kan vi godt så småt begynde at kigge på, hvad der skal diskes op med for julegæster.<br />
Den kolde tid er som skabt for varme juledrinks og i den forbindelse må vi ikke glemme børnene.<br />
<br />
Nissepunch er en rigtig god og festlig alkoholfri drik, som nok kan fornøje børn i julehumør.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>NISSEPUNCH</strong></span><br />
<br />
1/2 liter kirsebærsaft<br />
1 flaske druesaft<br />
1 dåse mandariner med lage<br />
1/2 stang vanilje<br />
4 hele nelliker<br />
50 g rosiner<br />
<br />
Saft, væden fra mandarinerne og druesaften hældes i en gryde og varmes op. Krydderierne holdes i en lille gazepose og kommes i. Rosinerne tilsættes og alt varmes godt op (må ikke koge).<br />
Smag nu punchen til med sukker og tilsæt mandarinstykkerne lige før servering. Krydderiposen fjernes.<br />
<br />
Hældes i glas, der ikke bliver for varme at holde på.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><span id="goog_1203266955"></span></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="https://www.blogger.com/">VI BAGER GAMMELDAGS<span id="goog_1203266956"></span></a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-62622198135021068292016-01-23T18:04:00.000+01:002016-01-23T18:04:48.937+01:00ANANASPUNCH MED SPIRITUSEn glohed ananaspunch kan ellers nok være god i den kolde, mørke vinter.<br />
<br />
Der anvendes ananas fra dåse, så det er rimeligt nemt at gå til.<br />
<br />
Opskrift : Richardt Oest-Larsen 1943<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>ANANASPUNCH MED SPIRITUS</strong></span><br />
<br />
500 g sukker, helst kandis, smeltes i en terrin eller punchebolle i 1 liter kogende vand. Heri hældes 1/2 liter arrak, rom, whisky eller lignende. Der tilsættes saften af 1/2 citron samt saften fra en dåse henkogte ananas. Til slut de fintskårne ananasstykker.<br />
<br />
Det hele serveres så varmt som muligt og øses op i glas ved bordet.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-79401144047549008712016-01-19T17:53:00.000+01:002016-01-19T17:53:31.386+01:00KARDEMOMMESNAPSESmuk rød kryddersnaps, efter gammel opskrift, til at lune sig ved ved vintertide, er en morsom beskæftigelse at begive sig i.<br />
<br />
Ingredienserne til snapsen fås mestendels på apotek eller hos materialist, men også i supermarkedet, kan der være gevinst.<br />
<br />
Det er en rigelig aromatisk snaps til vor moderne smag og skal derfor fortyndes passende, før den passer vore ganer.<br />
<br />
Efter Walbergens 1748<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>KARDEMOMMESNAPSE</strong></span><br />
<br />
Aqua Vitæ<br />
<br />
paradiskorn 6 g<br />
kardemomme 2g<br />
kryddernelliker 2 g<br />
kanel 4 g<br />
muskatnød 2 g<br />
lang sort peber 2 g<br />
ingefær 6 g<br />
muskatblomme 2 g<br />
galangarod 2 g<br />
zedoarrod 2 g<br />
stjerneanis 6 g<br />
fennikel 6 g<br />
peberkorn, hvid 6 g<br />
sandeltræ 6 g<br />
moskus 0,15 g<br />
safran 0,15 g<br />
<br />
Ingredienserne trækker 4 dage på 1 liter vodka. Sødes efter smag.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med mormor</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-73381363043482267452016-01-18T18:39:00.001+01:002016-01-18T18:39:25.974+01:00AROMATISK BITTEREn dejlig bitter ved vintertide er både nemt og spændende at fremstille. Denne Aromatiske bitter er næsten juleagtig, men det bliver den jo ikke ringere af.<br />
<br />
Det er en meget aromatisk bitter med en smuk gylden farve.<br />
<br />
Opskrift : Efter Dick ca. 1870<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>AROMATISK BITTER</strong></span><br />
<br />
pomeransfrugter, små 22 g<br />
appelsinskal 2 g<br />
kalmusrod 1,3 g<br />
pimpinellerod 1,3 g<br />
humle 0,7 g<br />
<br />
Ingredienserne trækker i 14 dage på 1 liter vodka og filtreres. Der kan sødes med 0,1 liter sukkersirup. Hældes på flaske.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-33319898324913975812016-01-04T17:57:00.001+01:002016-01-04T17:57:06.460+01:00FONDANT AF SKUMFIDUSERSkumfiduser indeholder noget af det samme som fondant og i stedet for den sædvanlige måde, at lave fondant på, tager vi den rigtig nemme. Fondanten smager lige godt af den grund.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>FONDANT</strong></span><br />
<br />
skumfiduser<br />
flormelis<br />
<br />
En passende portion skumfiduser smeltes i mikroovnen. Hold øje med dem. Så tilsættes flormelis, der røres med håndmixer, kom evt. Mere flormelis i og ælt til fondanten har den rigtige konsistens.<br />
<br />
Nu kan farve æltes i, om ønsket.<br />
<br />
<strong><span style="font-size: large;"><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></span></strong><br />
<strong><span style="font-size: large;"></span></strong><br />
<strong><span style="font-size: large;"><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></span></strong><br />
<strong><span style="font-size: large;"></span></strong><br />
<strong><span style="font-size: large;"><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></span></strong>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-92045908586043725712016-01-03T17:56:00.000+01:002016-01-03T17:56:30.384+01:00RIS A LA MANDE MED ROMJulen er ovre for denne gang og juleopskrifterne er pakket ned igen, - og dog med undtagelse af denne gamle Ris a la mande med rom. Den drysses med grofthakkede mandler og spises uden kirsebærsauce.<br />
<br />
Opskrift : Else Overgaard Andersen 1945<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>RIS A LA MANDE</strong></span><br />
<br />
Lav en almindelig ris a la mande. Til en risengrød af 3/4 liter mælk og 90 g ris, skal bruges 60 g sukker og 4 dl piskefløde samt 2 blade husblas.<br />
Når grøden er kold, røres flødeskum og 5-6 spsk. rom i. Til sidst drysses med ristede, grofthakkede mandler.<br />
<br />
Servér desserten uden sauce til.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-20391539491718409182015-12-31T13:54:00.000+01:002015-12-31T13:54:17.408+01:00PRINS HENRIKS CHOKOLADEKAGE<div>
Meget fin dessert Nytårsaften kunne være denne, Prins Henriks Chokoladekage, der langt mere er en dessert end en kage. Der er ikke mel i kagen.</div>
<div>
</div>
<div>
Kilde : Spise med Mormor</div>
<div>
<strong></strong> </div>
<div>
<strong><span style="font-size: large;">PRINS HENRIKS CHOKOLADEKAGE</span></strong></div>
<div>
280 g mørk chokolade</div>
<div>
280 g smør</div>
<div>
280 g sukker</div>
<div>
1 stang vanilie</div>
<div>
9 æggeblommer</div>
<div>
9 æggehvider ( stiftpiskede )</div>
<div>
Smelt chokolade og smør over svag varme. Pisk sukker, vanilie og æggeblommer godt og bland æggesnapsen i chokolademassen.</div>
<div>
Tilsidst vendes de stiftpiskede æggehvider i dejen. Halvdelen af massen kommes i en flad, smurt form.</div>
<div>
Bages ved 180 grader ca. 1 time.</div>
<div>
Resten af massen bredes nu ud over.</div>
<div>
Lad formen stå koldt i køleskab mindst et døgn.</div>
<div>
</div>
<div>
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med mormor</a></strong></span></div>
<div>
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span> </div>
<div>
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span></div>
<div>
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span> </div>
<div>
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span></div>
redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-71039912263055557462015-12-29T13:11:00.001+01:002015-12-29T13:11:26.375+01:00TORSK I MAYONNAISEEr der rigeligt med torsk tilovers efter Nytårsaften, så brug resten på denne dejlige torsk i mayonnaise, til et stykke ristet brød dagen efter.<br />
<br />
Opskrift : Lise Overgaard Andersen 1945<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>TORSK I MAYONNAISE</strong></span><br />
<br />
kogt torsk <br />
mayonnaise<br />
<br />
<span style="font-size: large;">pynt</span><br />
<br />
capers<br />
tomat<br />
rejer<br />
salatblade<br />
<br />
Del evt. fisken i store flager og læg den på grøn salat. Dæk den med mayonnaise og pynt med grønt, capers, tomat, rejer eller lignende.<br />
Hvis mayonnaisen skal sprøjtes på, må der ikke iblandes fløde, da mayonnaise bliver for tynd.<br />
<br />
Servér torsken på ristede franskbrødssnitter sammen med citronsnitter.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-26388679975220062882015-12-28T18:59:00.000+01:002015-12-28T18:59:40.687+01:00FYLDT MELONFyldt melon, med forskellige frugter, skåret i små stykker sammen med melonkødet. Lidt vin eller likør kan tilsættes.<br />
<br />
Serveres isafkølet. Sval og dejlig let dessert.<br />
<br />
Opskrift : Spise med Mormor<br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong>FYLDT MELON</strong></span> <br />
<br />
1 lille , godt moden melon<br />
<br />
vindruer<br />
blommer<br />
jordbær<br />
<br />
likør, sherry eller madeira<br />
<br />
Skær et låg af melonen. Skrab kernerne ud og fjern store stykker melonkød fra melonen. Disse skæres i pæne terninger.<br />
Skyl frugterne og læg dem lagvis i melonen sammen med det udskårne melonkød. Dryp lidt likør eller lignende på. Sæt melonen koldt og pynt den med grønne blade og bær ved servering, anrettet på et fad.<br />
<br />
Kan serveres med råcreme.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-74942969544490336312015-12-27T12:12:00.003+01:002015-12-27T12:12:53.436+01:00CHAMPAGNEPUNCHEr man til punch er denne champagnepunch et godt bud til Nytårsaften. Punchen serveres i meget lave, brede champagneglas.<br />
<br />
Opskrift : Hanne Lundberg<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>CHAMPAGNEPUNCH</strong></span><br />
<br />
1 spsk. florsukker<br />
2 cognacglas cognac<br />
2 likørglas curacao<br />
1 likørglas grand marníer<br />
1/2 flaske champagne<br />
<br />
Det hele røres sammen med knust is i en glasbowle. Tynde skiver af appelsin, citron og små skiver agurkeskal kommes i.<br />
<br />
Serveres meget kold i lave, brede champagneglas.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-65904383560144081442015-12-26T17:18:00.001+01:002015-12-26T17:18:54.751+01:00NYTÅRSCOKTAILNytåret er fest og drinks. Forskellige cocktails, serveret i aftenens løb, kalder på herren i huset.<br />
<br />
En spændende Rum crusta f.eks.<br />
<br />
Opskrift : Hanne Lundberg<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>NYTÅRSCOCKTAIL RUM CRUSTA</strong></span><br />
<br />
citronsaft<br />
lidt florsukker at dyppe i<br />
appelsinspiral<br />
knust is<br />
3 mål rom<br />
meget lidt maraschinolikør<br />
1 stænk angostura<br />
1 cocktailbær til pynt<br />
<br />
1 rødvinsglas<br />
<br />
Gnid kanten af glasset med citronsaft og dyp let i florsukker. Sæt en appelsinspiral i glasset. Fyld glasset op med knust is.<br />
Bland 3 mål rom med meget lidt maraschinolikør og et stænk angostura. Hæld dette over isen og pynt med et cocktailbær.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-31065641350978832372015-12-23T10:49:00.001+01:002015-12-23T10:49:18.229+01:00BORNHOLMSK JULEKAGEJulekage er dejligt til en kop kaffe midt i juletravlheden.<br />
<br />
Her en traditionel julekage fra Bornholm med kardemomme og vanilje, creme, æblemos og makronmasse.<br />
<br />
Opskrift : Hansigne Hansen<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>BORNHOLMSK JULEKAGE</strong></span><br />
<br />
<span style="font-size: large;">dej</span><br />
<br />
3 æg<br />
50 g melis<br />
65 g gær<br />
lidt kardemomme<br />
lidt vanilje<br />
250 g smør<br />
450 g melis<br />
<br />
creme<br />
lidt æblemos<br />
lidt makronmasse<br />
<br />
Gæren røres ud i ganske lidt af sukkeret og røres derefter sammen med æggene, kardemomme og vanilje. Smør og mel smuldres sammen, væsken kommes i. Dejen æltes og sættes til hævning ca. 1/4 time.<br />
<br />
Rul dejen ud i en lang strimmel, som belægges med creme, lidt æblemos (som kan passeres gennem en sigte), lidt makronmasse eller ristede havregryn.<br />
Dejen bøjes ind fra siderne, så fyldet kan ses.<br />
<br />
Sættes i en jævn varm ovn og bages lysebrun.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-3728144504640091322015-12-22T18:23:00.001+01:002015-12-22T18:23:18.497+01:00FROSSEN DANABLUTil en hyggestund, når det skal være uformelt og nemt et frossen Danablu, serveret på et varmt stykke ristet rugbrød med radiser og evt, æggeblomme på. Hertil en kold øl.<br />
<br />
Det nemme er, at Danablu kan opbevares i fryseren og skæres i skiver ved servering.<br />
<br />
Opskrift : Sigrid Fugl 1969<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>FROSSEN DANABLU</strong></span><br />
<br />
1 del Danablu<br />
1 del smør<br />
<br />
Blandes godt og trilles til en lang pølse, der opbevares i fryseren.<br />
<br />
Skær Danablu i skiver, der lægges på varmt, ristet rugbrød.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-40026328815734663972015-12-21T15:01:00.001+01:002015-12-21T15:01:11.748+01:00FIGENMARMELADESNITTEREt meget gammelt, godt stykke julekonfekt er figenmarmelade, stykker af figenmasse, skåret som brød og dyppet med chokolade.<br />
<br />
Det er rart med noget, der bryder chokoladekonfekten lidt.<br />
<br />
Opskrift : Anna Strunge 1939<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>FIGENMARMELADESNITTER</strong></span><br />
<br />
1/2 kg figner<br />
1/2 kg mørk farin<br />
1 liter vand<br />
40 g agar-agar (stivelsesmiddel)<br />
<br />
Fignerne renses i lunkent vand og hakkes på kødhakkemaskinen.<br />
Vand, sukker og agar koges sammen til sirup. Fignerne røres i. Massen lægges på papir i ca. 2 cm tykkelse. Når den er kold, skæres den ud i snitter og overtrækkes med chokolade.<br />
<br />
Sæt konfekten koldt.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://mormorsjuleopskrifter.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-12049451012949696822015-12-19T16:32:00.000+01:002015-12-19T16:32:27.073+01:00POTKASEHjemmelavet potkase, det tager kun et øjeblik og har man forskellige osterester af både skæreost og dessertost i køleskabet, er man godt på vej til en rigtig juledelikatesse.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>POTKASE</strong></span><br />
<br />
forskellige osterester ( skæreoste og dessertoste )<br />
cognac<br />
<br />
Kom de forskellige ostetyper i en skål, hæld noget cognac ved og blend det hele sammen til en ensartet masse uden klumper.<br />
<br />
Potkasen ser godt ud i et lille sylteglas med patentlukke.<br />
<br />
Også en super vært- eller værtindegave.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-76870928885794263572015-12-18T10:27:00.000+01:002015-12-18T10:27:50.466+01:00PIKANTE SILDSild til julebordet, kan der ikke være for meget af og kan der sniges en enkelt slags ind yderligere, er disse pikante sild en mulighed.<br />
<br />
Opskrift : Sigrid Fugl 1969<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>PIKANTE SILD</strong></span><br />
<br />
6 fileter af kryddersild<br />
1 dl esdragoneddike<br />
1 dl sukker<br />
2 tsk. knust kryddernellike<br />
1/4 tsk. peber<br />
1 dl tomatketchup<br />
1/2 dl salatolie<br />
1/2 agurk<br />
1 gulerod<br />
1 løg<br />
<br />
De rensede og udvandede, eventuelt marinerede sildefileter skæres i brede snitter. Eddike, sukker og krydderier røres sammen, tomatpuré og salatolie piskes i. Agurk, gulerod og løg hakkes sammen, så fint det bliver ensartet. Denne tyktflydende masse blandes i marinaden. Sildefileterne lægges i og får lov at trække et døgn.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-24679786181587357772015-12-17T08:14:00.000+01:002015-12-17T08:14:50.348+01:00HJEMMERØRT REMOULADEHjemmerørt remoulade til julefrokostbordet. Den er hurtig gjort og så er det godt.<br />
<br />
Den stive, karrygule remoulade, der i vore dage kommer ud af tuber og plastikemballager, er som sådan et kedeligt produkt. Den kan forbedres ved at blande 1 del remoulade med 1 del mayonnaise. Så får man sådan en remoulade, som min fiskemand i Tarupcentret i Odense er så berømt for.<br />
<br />
Men nu til den hjemmerørte.<br />
<br />
Opskrift : Sigrid Fugl 1969<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>HJEMMERØRT REMOULADE</strong></span><br />
<br />
200 g mayonnaise<br />
1 dl hakket pickles<br />
1 dl hakket asie eller grøn agurk<br />
hakket persille<br />
hakket purløg<br />
karry<br />
evt. salt<br />
<br />
Mayonnaisen røres sammen med de hakkede ingredienser og tilsættes karry efter smag. Smag evt. til med salt.<br />
Skal remouladen være stærk tilsættes sennep.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-48221139657380573272015-12-16T13:12:00.002+01:002015-12-16T13:12:07.723+01:00RØGET ÅL MED RØRÆGFor nogle synger himlens engle, når de nyder et stykke røget ål og røræg, det er da simpelthen også dejligt, både dyrt og dejligt, men det er jo jul.<br />
<br />
Opskrift : Sigrid Fugl<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>RØGET ÅL MED RØRÆG</strong></span><br />
<br />
1 kg ål, røgede<br />
5 æg<br />
8 spsk. mælk eller vand<br />
25 g smør<br />
1 knsp. salt<br />
<br />
Æggene piskes godt, så blommer og hvide samles godt. Derefter tilsættes mælk eller vand, hvis der ønskes en knap så fast masse.<br />
I en flad gryde eller på en pande hældes smørret, der smeltes. Heri hældes æggemassen, der koges ved svagt blus. Efterhånden som røræggene stivner, skrabes den fra bunden og lægges på et varmt fad.<br />
<br />
Den røgede ål fileteres og skindet tages af, skæres i passende stykker og anrettes sammen med røræggene.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Mormors Juleopskrifter</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-76155077181255216442015-12-15T11:30:00.002+01:002015-12-15T11:30:43.604+01:00STEGTE ÆBLERStegte æbler med smag af kanel som for godt 75 år siden, er meget dejlige at servere i december med kold cremesauce til. <br />
<br />
Æblerne gøres klar og lægges i et fad eller bradepande og gør sig klar i ovnen i løbet af ca. 20 minutter.<br />
<br />
Beregn 2 á 3 æbler pro persona.<br />
<br />
Opskrift : Anna Strunge 1939<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>STEGTE ÆBLER</strong></span><br />
<br />
gode store æbler<br />
pisket æg<br />
<br />
blanding af grofthakkede mandler, groft melis og lidt stødt kanel<br />
<br />
Gode, store æbler skrælles, udhules med kartoffelrunderen og pensles eller trilles i pisket æg, derefter i en blanding af grofthakkede mandler, groft melis og lidt stødt kanel. <br />
Lidt sukker lægges i kernehuset, de stilles i et fad eller bradepanden i en god varm ovn og steger ca. 20 minutter.<br />
<br />
Anrettes straks, at de ikke skal falde sammen. En god creme-sauce serveres kold hertil.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-67480689764863637272015-12-14T16:37:00.001+01:002015-12-14T16:37:53.997+01:003 SMÅ JULESNACKSSmå lækre julesnacks til et glas vin, en øl eller bare til at hygge sig med. Endelig passer tingene på julens ostebord.<br />
<br />
<span style="font-size: large;">1 Ostebrud</span><br />
<br />
<span style="font-size: large;">2 Osteruller i pebernødder</span><br />
<br />
<span style="font-size: large;">3 Svesker i skinkesvøb</span><br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>OSTEBRUD</strong></span><br />
<br />
revet parmesanost<br />
let knuste valnøddekerner eller pistacienødder<br />
<br />
Bred revet parmesanost ud, så det dækker bunden af bradepanden. Drys med pistacienødder eller valnødder eller begge dele. Sæt osten ind i ovnen til den smelter. Bradepanden tages ud og massen står, til den er størknet.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>OSTERULLER I PEBERNØDDER</strong></span><br />
<br />
blåskimmelost<br />
kvark<br />
pulveriserede pebernødder<br />
<br />
Kom blåskimmelost og lidt kvark i blenderen og kør det til en masse, der kan rulles til kugler. Rul kuglerne i helt knuste pebernødder og sæt dem på papir.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>SVESKER I SKINKESVØB</strong></span><br />
<br />
stenfri svesker<br />
små stykker spegeskinke<br />
<br />
Del skiver af spegeskinke i stykker, der er store nok til at svøbe om en sveske. Læg dem med sammenføjningen nedad.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-14621596276313139982015-12-13T18:31:00.000+01:002015-12-13T18:31:09.093+01:00HÜTTEMEIERS HJEMMERØRTE SENNEPTil jul vil vi jo gerne gøre lidt ekstra ud af tingene. Sennep hører sig til julemaden og det nemmeste er da at købe den færdig i butikken.<br />
<br />
Da det jo er jul, vil mange gerne røre den selv og det er ganske nemt. Her Kirsten Hüttemeirs hjemmerørte sennep med sirup og creme fraiche. Den kan opbevares i køleskabet i ugevis.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>HJEMMERØRT SENNEP</strong></span><br />
<br />
1 dl sennepspulver (Colmans)<br />
1 1/2 spsk. esdragoneddike<br />
2 spsk. lys sirup<br />
1/2 dl creme fraiche<br />
<br />
Alle ingredienser røres sammen.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-68667897937936991672015-12-12T15:35:00.000+01:002015-12-12T15:35:41.149+01:00LEVERPOSTEJEn lækker juleleverpostej, serveret med champignons og sprød bacon, er en rigtig juleklassiker og til jul, laver vi leverpostejen selv.<br />
<br />
Her er god, gammel opskrift på leverpostej fra Gris på Gaflen.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>LEVERPOSTEJ</strong></span><br />
<br />
1 kg svinelever<br />
3/4 kg spæk<br />
salt<br />
peber<br />
2 æg<br />
25 g mel<br />
2 1/2 dl mælk<br />
løg<br />
ansjoser<br />
allehånde<br />
stødt nellike<br />
<br />
Lever og spæk skæres i stykker og hakkes 3 - 4 gange. levermassen røres med æg, mel, krydderier og mælk.<br />
Farsen fyldes i en velsmurt form.<br />
<br />
Bages i vandbad ved 160 grader i ca. 1 time.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Mormors Juleopskrifter</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-85044590222854955902015-12-11T12:05:00.004+01:002015-12-11T12:05:51.228+01:00JULESALATEN FRA JENS KAMMERS HUSEn fyldig og velsmagende salat på julefrokostbordet af rødbeder, ærter, æble og kogt kød, er et godt valg til julefrokosten. <br />
<br />
Opskrift : Kirsten Hüttemeier<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong>JULESALATEN FRA JENS KAMMERS HUS</strong></span><br />
<br />
100 - 125 g mayonnaise<br />
3 spsk. ymer<br />
lidt vinaigre<br />
2 - 3 spsk. rødbedeeddike<br />
sennep<br />
salt <br />
peber<br />
<br />
3 spsk. hakkede, syltede rødbeder<br />
2 - 3 spsk. optøede, kogte ærter (velafdryppede)<br />
1 æble, skrællet og skåret i små terninger<br />
strimler af kogt kød f.eks kylling, kalv, svinekød, hamburgerryg eller saltkød (i alt 175 - 200 g)<br />
<br />
Mayonnaisen smages til med ymer, vinaigre, sennep, rødbedeeddike og krydderier, inden alt det øvrige blandes i.<br />
<br />
Pyntes med hakket, syltet rødbede og evt. lidt fine kogte kartofler.<br />
<br />
<strong><span style="font-size: large;"><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></span></strong><br />
<strong><span style="font-size: large;"></span></strong><br />
<strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/"><span style="font-size: large;">VI BAGER GAMMELDAGS</span></a></strong><br />
<strong><span style="font-size: large;"></span></strong><br />
<strong><span style="font-size: large;"><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></span></strong><br />
<br />redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6974142212813381724.post-73879103520604357782015-12-10T11:14:00.000+01:002015-12-10T11:14:27.924+01:00APPELSINBRUNEDE KARTOFLERVi kan kalde dem brune kartofler med tvist. Helt vidunderlige er de og som de gør sig til julemaden.<br />
<br />
Opskrift : Brugsen<br />
<br />
<div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
<span style="font-size: large;"><strong>APPELSINBRUNEDE KARTOFLER</strong></span></div>
<br />
600 g små kartofler til brunede<br />
100 g sukker<br />
20 g smør<br />
1 appelsin<br />
<br />
Kog kartoflerne i letsaltet vand og pil dem. Smelt sukkeret til karamel på en pande. Tilsæt smør, fintrevet appelsinskal og saft fra 1 appelsin.<br />
Vend kartoflerne rundt i karamellen til de er brune.<br />
<br />
Servér appelsinbrunede kartofler til julemiddagen sammen med hvide kartofler.<br />
<br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://spisemedmormor.blogspot.dk/">Spise med Mormor</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://vibagergammeldags.blogspot.dk/">VI BAGER GAMMELDAGS</a></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong></strong></span><br />
<span style="font-size: large;"><strong><a href="http://nogetommad.blogspot.dk/">Noget om Mad</a></strong></span>redaktørhttp://www.blogger.com/profile/13767722118421558432noreply@blogger.com