søndag

SPRUTBAKKELSER

I den søde juletid synder vi og nyder alt, hvad der hører december og juletiden til. Lækre ting og sager, kogt gyldne i fedt eller palmin, - vi elsker det, og skal naturligvis bare nyde det forbudte i hinandens selskab, når vi hygger os sammen med lysene tændt, medens vi venter på julen.

Et godt eksempel på noget lækkert og friturekogt er de gammeldags sprutbakkelser, der med sin smag af appelsin, passer godt i juletiden. Serveres rygende varme, drysset med flormelis.

Opskrift : Lotte Haveman

SPRUTBAKKELSER

2 dl vand
85 g margarine
110 g mel
1 knsp. kardemomme
1 tsk. reven appelsinskal
1 tsk. vaniljesukker
3 æg

til kogning

palmin
svinefedt eller olie

sigtet flormelis

Vand og margarine koges i en gryde og tages af ilden. Melet tilsættes under kraftig piskning og dejen røres godt, til den slipper ske og gryde. Den kan evt. varmes op, hvis den ikke er glat og blank. Kardemomme, reven appelsinskal og vaniljesukker tilsættes. Når dejen er let afkølet, røres æggene i ét ad gangen. Der røres kraftigt mellem hvert æg.

Kom palmin, svinefedt eller olie i en gryde og varm det op, som til klejner. Prøv med enden (uden svovl) af en tændstik. Det skal syde omkring den, så er fedtet varmt nok.

Fyld dejen i en sprøjtepose og sprøjt dejen i det varme fedtstof. Tyllen holdes let tæt ved overfladen, bevæges i små cirkler, og dejen skæres af i passende stykker med en varm kniv. Bakkelserne koges til de er gyldne, tages op med en hulske og lægges på fedtsugende papir i en bradepande.

Servér sprutbakkelserne rygende varme, drysset med flormelis, evt, med en af juletidens varme drikke til.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS