søndag

HJEMMELAVET MARGARINE MED SMØRSMAG

Smør og margarine, det spiller ingen rolle, hvor og hvordan det er opstået. Disse to smøreprodukter følger med i indkøbsvognen, uden at vi spekulerer nærmere over det.

Skulle lysten nu være der til at fremstille sit eget margarine med smag som smør, er her en morsom gammel opskrift, med fløde, kærnemælk, margarine og gul frugtfarve.

Opskrift : Tørsleffs Den hvide Frokostbog

HJEMMELAVET MARGARINE MED SMØRSMAG

1/4 liter fløde
1/2 dl kærnemælk
1/4 tsk. salt
250 g margarine
1-2 dråber gul frugtfarve

Fløde og kærnemælk blandes i en skål, der stilles lunt på en radiator eller ved en kakkelovn 8-12 timer. Tykmælken kan hældes i en hårsigte, dækket af et fint klæde, så vallen kan løbe fra. Tykmælken røres lidt efter lidt i det blødgjorte fedtstof, der til sidst smages til med salt og farves med et par dråber gul frugtfarve.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

lørdag

ISKAFFE MED MYNTE

Ved vintertide er det godt med en varm drik, krydret med julens dejlige krydderier. En kold iskaffe med mynte er nu heller ikke af vejen.

Opskrift il 4 personer : Lidl

ISKAFFE MED MYNTE

ca. 40 g instant kaffe
4 - 5 stilke mynte
50 g brunt sukker
100 g piskefløde
4 kugler vaniljeis

til pynt

mynte

Af kaffepulveret laves 4 kopper stærk kaffe (ca. 600 ml). Skyl og dup mynten tør, pluk bladene af og hak dem. Stødes i en morter, sammen med sukkeret. Rør 30 g myntesukker i kaffen og lad den køle af. Stilles koldt.

Lige inden serveringen piskes fløden stiv. Kaffen fordeles i 4 glas. Kom en iskugle og lidt flødeskum i hvert glas. Strø det resterende myntesukker ovenpå og pynt med et par mynteblade.

Servér straks den kolde iskaffe med mynte og et par sugerør.

Kilde : Lidl

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

søndag

OSTEKAGER

Ostekager belagt med en dejlig ostecreme, rørt op af camembert og lidt pisket fløde. Ostekagerne sættes på et fad og arrangeres smukt med lidt hakkede radiser og lidt karse.

Opskrift : Richardt Oest-Larsen

OSTEKAGER

dej

180 g mel
100 g smør
150 g revet ost uden kommen
1 tsk. Cognac
Lidt fløde

Ingredienserne æltes sammen til en fast dej, der rulles ud af tykkelse  som et vaskeskind (tynde). Udstikkes i runde eller halvmåneformede kager, der bages lysebrune i ovnen ved 180 grader. 
Når kagerne er kolde, sprøjtes små toppe af en fin ostecreme, lavet af camembert, rørt op med lidt pisket fløde, uden om lidt hakkede radiser og lidt karse.


lørdag

EVENTYRFLÆSK

Æbleflæsk hører som bekendt med til et godt, gammeldags julefrokostbord. Et rigtig godt supplement kunne være denne dejlige eventyrflæsk med stegt, paneret flæsk med bløde løg og flødestuvede champignons.

Retten er også glimrende på weekendens frokostbord.

Opskrift : Eksport Slagterierne

EVENTYRFLÆSK

1/2 kg stribet flæsk
1 æg
rasp
salt
50 g smør
250 g champignoner
1 spsk. smør
2 spsk. mel
1/2 - 1 dl fløde
2 løg

Flæsket skæres i skiver, bankes let, paneres og steges. De udskårne champignoner svitses i smør og jævnes med en mel-flødejævning, så det bliver som en ret tyk stuvning.
Løgene skæres i skiver og brunes.

Servér eventyrflæsk med en skefuld champignonstuvning på hver skive flæsk og fordel de brunede løg over skiverne.

Spise med mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

torsdag

JULEBOMBE

En ægte julebombe af nougatis, chokolade, marcipan, overtrukne orangegrene, brændte mandler og grand marnier, er en flot, flot dessert efter en dejlig middag i julen.

Opskrift : Ellis Tardini

JULEBOMBE

1 liter nougatis
2 1/2 dl piskefløde
50 g mørk chokolade
50 g marcipan
50 g chokoladeovertrukne orangegrene
50 g brændte mandler
4 cl Grand Marnier

Skær orangegrenene i små stykker og marcipanen i meget små terninger. Hak chokoladen og de brændte mandler groft.
Lad isen tø lidt op. Pisk fløden meget stiv og rør den i isen. Vend fyldet i isen, der fyldes i en rund plastikskål, som er smurt med olie. Det er bedst, hvis isen når helt op til skålen kant, så er det nemmere at vende bomben. Dæk skålen med frysefolie. Rør i isen et par gange under indfrysningen. Det tager 3-4 timer. Når isen har stået halvdelen af tiden, hældes Grand Marnier over.

Julebomben serveres, vendt ud på et fad og pyntet flødeskum og guldkugler.

Spise med Mormor

Noget Om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

tirsdag

PUNCH UDEN PROMILLE

Dejlig julepunch med smag af julens krydderier, tilsat tynde æblebåde af pigeonæbler.

Der bliver 4 liter af portionen.

Opskrift : Ellis Tardini

PUNCH UDEN PROMILLE

1/2 tsk. hele nelliker
2 stænger kanel
30 teposer
sukker
1 1/2 liter æblecider
1/2 dl citronsaft

4 pigeonæbler

Nelliker og kanel bringes i kog med 2 1/2 liter vand. Tebrevene kommes i og det hele trækker i 5 minutter. Rør nu og da. Si teen. Sukker, cider og citronsaft tilsættes og punchen varmes forsigtigt op. Den må ikke koge.

Servér punchen varm med tynde uskrællede pigeonæbler i punchglas.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

torsdag

GULE OSTEKUGLER

Gule ostekugler, lagt i en rede af grønne salatblade og garneret med rugbrødssnitter er et flot indfald på julens ostebord.

Nemme og hurtige at fremstille og så smager de godt.

Opskrift : Tørsleffs Den hvide Frokostbog.

GULE OSTEKUGLER

Kugler lader sig nemt lave af lige dele Danablue, camenbert og smør. Disse blandes sammen til en ensartet masse, der formes til kugler og trilles i hårdkogte æggeblommer, gnedet gennem en sigte.

Kuglerne lægges i en rede af grønne salatblade, garneret med rugbrødssnitter.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

mandag

FLORIDA SALAT

En fin frisk salat på julens frokost- og middagsborde er denne Florida salat med appelsiner, tomater og citron. En oliemarinade hældes over det grønne.

FLORIDA SALAT

1/2 dl olie
1 knsp. salt
1 knsp. peber
1 spsk. sukker
1 spsk. kogende vand
1 salathoved
2 små appelsiner
2 tomater
1 citron

Salt, peber og sukker smeltes i kogende vand og piskes sammen med olie. Salatblade lægges i en skål, pyntes med appelsinbåde, tomatbåde og citronskiver. Citronen skæres i skiver, kerne pilles fra efterhånden, citronskallen fjernes og oliemarinaden hældes over.

Spise Med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

fredag

SVENSK PORTVINSPUNCH

Julens dejlige krydderier, sherry, cognac og portvin og vin kan servere svensk portvinspunch for vore gæster i julemåneden.

Rosiner og appelsinskal i tynde skiver udgør fyldet til denne helt vidunderlige svenske juledrik.

Portionen rækker til 6 personer.

Opskrift : Ellis Tardini

SVENSK PORTVINSPUNCH

150 g lyse rosiner
skal af 1 appelsin
1 stang kanel
6 nelliker
4 kardemommekorn
4 dl sherry
2 dl sukker
2 spsk. vand
4 dl cognac
1 fl. portvin
1 citron

Hæld rosinerne over med kogende vand. Lad dem dryppe af og kom dem i en gryde med appelsinskallen, der er befriet for det hvide og skåret i tynde strimler. Tilsæt vaniljestangen, nelliker og kardemomme. Hæld sherry over og varm det op til lige før kogepunktet.
Smelt sukkeret på en pande. Når det er brunt, hældes vandet ved og sukkerlagen hældes i gryden. Tilsæt cognac og portvin og varm punchen igennem, men den må ikke koge.

Si punchen op i en kande eller en punchebowle af varmfast glas. Læg citron, skåret i tynde skiver i og lad dem flyde oven på den varme punch, der serveres straks.

Spise Med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

NEM OG HURTIG KYLLINGEMOUSSE

Skøn kyllingemousse med champignons og ristede brødsnitter. Fin på julefrokostbordet og til andre af julemånedens arrangementer.

Det nemme ved denne dejlige mousse er, at den ikke skal bages.

Opskrift : Rigmor Bagger

NEM OG HURTIG KYLLINGEMOUSSE

2 pk. dybfrossen kyllingelever
100 g fersk spæk
2 miniløg
200 g champignons
20 g smør
1/2 tsk. rosmarin
1/2 tsk. oregano
salt
peber
ca. 1/2 dl fløde 13 %
50 g blødgjort smør

Kyllingeleveren blancheres, afpudses og skæres i mindre stykker. Males 1 til 2 gange gennem maskinen eller i blender sammen med spæk og løg, begge dele snittet i småstykker. Anvendes blenderen, må der samtidig tilsættes lidt fløde.
De istandgjorte champignons hakkes og svitses i smørret, så kommes levermassen i sammen med krydderier og fløde, medens der røres i gryden. Tages fra varmen efter ca. 8 minutter og det blødgjorte smør røres i.

Levermoussen hældes i en serveringsskål og stilles køligt.

Servér nem og hurtig kyllingemousse, pyntet med champignons og med ristede brødsnitter til.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

onsdag

REJER Á LA CREME

En skøn lille forret til julens arrangementer er denne dejlige rejer á la creme. Rejerne serveres i en sauce af hvidvin og piskefløde. Hertil ristede franskbrødssnitter.

REJER Á LA CREME

25 g smør
1 dl fløde (13 %)
1 dl hvidvin
1 dl piskefløde
salt
hvid peber
muskatnød
200 g rejer

I en kasserolle smeltes smørret og tilsættes derpå fløde 13, hvidvin og piskefløde, alt medens der røres i kasserollen. Koger lidt ind og krydres efter 3-4 minutter med salt, hvid peber og reven muskatnød. Der slukkes for varmen og rejerne vendes forsigtigt i.

Servér straks med ristede franskbrødssnitter til.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

mandag

CHOKOLADESAUCE

En god dessert eller pandekage med chokoladesauce kan nok få mundvandet til at løbe hos de fleste. Saucen serveres varm, men kan laves dagen forinden, opbevares koldt og varmes, når den skal bruges. Sørg for den er blandet godt sammen.

CHOKOLADESAUCE

100 g chokolade
1/2 dl vand
1/4 dl fløde

Chokoladen smeltes over svag varme i vandet og derefter tilsættes fløden under stadig piskning. Lad saucen koge til den er jævn.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

lørdag

TYTTEBÆRSALAT

Tyttebærsalat, bestående af rå tyttebær og revet rå hvidkål er en frisk salat til julemaden. I stedet for rå tyttebær kan anvendes tyttebærsyltetøj. Hvidkål kan erstattes med rødkål og det er jo nok så relevant til jul.

Meget nem og meget hurtig salat, der kan laves i god tid og stilles koldt til den skal bruges.

TYTTEBÆRSALAT

rå tyttebær eller tyttebærsyltetøj
sukker (samme mængde som tyttebærrene)
revet hvidkål eller rødkål

De rå tyttebær og sukkeret røres sammen og blandes med den revne kål.

Sæt salaten koldt til den skal på bordet.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

torsdag

OSTEKONFEKT

Ostekonfekt i form af små kugler af roquefortost, rørt med smør og trykket mellem to valnøddekerner samt små ostkugler af en fed, mild ost, der er rullet i paprika og anbragt mellem sprøde blegselleri.

Ostekonfekt er ikke tidskrævende, men alligevel er det en fordel at lave konfekten om formiddagen og sætte den koldt, til den skal anvendes.

OSTEKONFEKT

roquefortkugler

roquefortost
smør
halve valnødder

Roquefortost røres sammen med smør til små kugler, der trykkes lidt flade mellem et par halve valnødder.

paprikakugler

et stykke fed, mild ost
paprika
bladselleri

Med et jern til at udstikke små, runde kartofler, udstikkes ostekugler, der rulles i paprika. Kuglerne anbringes mellem sprøde blegselleri.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

mandag

APPELSINFLÆSK

Gammeldags flæsk i konfektskålen er elsket af nogle og det er da også frisk imellem den megen chokolade, nougat og marcipan.

Flæsk er rimelig nemt at fremstille. Her med appelsin.

Opskrift : Tørsleffs Den gule dessertbog

APPELSINFLÆSK

20 blade husblas
2 dl koldt vand
1/2 kg melis
1/4 liter vand
1/4 tsk. Vinsyre
Revet skal af 1 appelsin
1 dl appelsinsaft
2 spsk. citronsaft

Husblasen udblødes 2 minutter i 2 dl koldt vand. Sukker, 1/4 liter vand og vinsyre hældes i en gryde og stilles lunt 15 minutter, til sukkeret er smeltet. Lagen bringes i kog. Husblasen med vandet smeltes i sukkerlagen og Koges her i 20 minutter over svag varme. Når der er slukket, tilsættes appelsinskal og frugtsaft.

En aluminiumsform, der er 20 cm på hver led, skylles i koldt vand. Saften hældes i og afkøles. Massen skæres i firkanter, der trilles i tesukker og tørres nogle timer i stuetemperatur, før de gemmes i dåser med pergamentpapir mellem lagene.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

søndag

MARINERET JULESALAT

Marineret julesalat af julesalat, æble og rødbede i en dressing af olie og vineddike, smagt til med sennep, er god på bordet i den fede og søde juletid.

Æble og rødbede kan erstattes med små stykker grapefrugt eller appelsin.

Opskrift : Ingeborg Suhr

MARINERET JULESALAT

olie-eddikemarinade

3 spsk. olie
1 spsk. vineddike
lidt sennepspulver
groft salt

Alle ingredienserne piskes sammen og der smages til med sennep og salt.

200 g julesalat
1 æble ( 135 g )
1 rødbede ( 100 g )

Julesalaten snittes på tværs efter at rodskive og stok er skåret fra. Rens æbler og skræl rødbeden og riv begge dele groft.

Kom det i en skål og hæld olie-æblemarinaden over og bland salaten.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

lørdag

ÆBLESALAT MED GRØNKÅL

Æbler og grønkål hører julen til og de to klæder hinanden så aldeles nydeligt i en salat, tilsat citronmarinade - god på julebordet og en glimrende vintersalat.

Som marinade er anvendt lidt sødet citronsaft, tilsat en smule olie.

ÆBLESALAT MED GRØNKÅL

3-4 røde juleæbler
1 lille stok grønkål

citronmarinade

Æblerne vaskes, de skal ikke skrælles. Skæres i små terninger, der blandes med finthakket grønkål og overhældes med marineden. Pynt evt. med hele mandler.

Æblesalat med grønkål er god til julens fede mad og pynter på ethvert julebord.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

fredag

OSTE-PETIT FOURS

Små, dejlige oste-petit fours, der vil pynte såvel på julefrokostbordet, samt gøre sig til nytår med et glas koldt hvidvin til.

Opskrift : Ellen Holme

OSTE-PETIT FOURS

1 grøn alpeost
1 dl kaffefløde
1 trekant camenbert
3 flødeoste
1 lille dåse ananas
gul og rød frugtfarve
1 flüte
smør
kandiserede violer
guldstøv
8 blå druer

Alpeosten gnides gennem en sigte og irøres lidt fløde. Camenbertosten gnides gennem sigte og røres i en flødeost evt. med lidt fløde. Lidt gul frugtfarve kan tilsættes.
1 flødeost piskes med 1/2 dl ananassaft  og farves svagt lyserød. Den sidste flødeost piskes med lidt fløde. Af smurte flütesskiver udstikkes små runde kager, der sættes i hvert sit bagepapir.
De fire osteblandinger sprøjtes ud på kagerne og pyntes med druer, småbitte ananasstykker, kandiserede violer og guldstøv.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

torsdag

CITRONCREME


Citroncreme eller lemoncurt, hvad man nu foretrækker, lækker citroncreme af smør, æg og citroner til at komme på brødet i julen.- Lækkert . . . .
Ha endelig et par glas stående til juledagene, det skal nok få ben at gå på.

Også en rigtig fin værtindegave.

Kilde : lurpak.dk

CITRONCREME

4 store økologiske citroner
350 g rørsukker
4 store æg
225 g smør, skåret i tern

Riv citronerne og undgå det hvide og bitre kommer med. Varm citronerne ca. 30 sekunder i mikroovnen for at gøre dem saftige. Pres citronerne godt. Pisk citronsaft og citronskal sammen med sukker i en skål over vandbad. Der må endelig ikke komme vand i blandingen. Æggene piskes i ét ad gangen. Pisk til sukkeret er opløst. Smørret tilsættes, en firkant ad gangen og der piskes godt imellem hver klump ved svag varme.

Når citroncremen dækker bagsiden af en ske, er den klar til at hælde på glas. Dæk med bagepapir og skru låget på.

Obs, at glassene er skoldede.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

onsdag

PINK GLØGG

Pink gløgg, af rosevin og lys rom, tilsat julens krydderier og fyldt med tørrede blåbær og tranebær er ikke så lidt spændende, når der skal pustes nyt liv i julebordet.
En herlig og varmende drik på en kold decemberdag.

Kilde : Samvirke

PINK GLØGG

1 liter rosevin
1 dl lys rom
1 dl koncentreret hyldeblomstsaft
5 anisstjerner
2 kanelstænger
1 tsk. kardemommefrø
1 dl sukker

tørrede blåbær
tranebær
valnødder

Kom ingredienserne i en gryde. Varm gløggen op ved svag varme i ca. 10 minutter. Sørg for at gløggen ikke kommer til at koge, for så forsvinder alkoholen.

Lad gløggen stå og trække et par timer. Si den og lun den op før servering i glas.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS