fredag

Hvidvinsost

Hjemmelavet hvidvinsost med lune, smørristede mandler over, serveret med ristet rugbrød eller et godt landbrød er en uundværlig delikatesse på julens frokostborde. En ganske vidunderlige ost, der sætter det rigtige punktum for en god frokost.

HVIDVINSOST

1 moden brie- eller camentbertost (300 g)
1 1/2 dl tør eller halvtør hvidvin
100 g blødt smør
1 spsk. orangelikør
75 g mandelsplitter
smør til ristning af mandlerne

Prik osten med en strikkepind og læg den i en skål. Hæld hvidvinen over osten og lad det trække i et døgn, tildækket i køleskabet. Osten vendes engang imellem.
Skrab den hvide skorpe af og mos resten af osten sammen med blødt smør og 1 dl af hvidvinen med en gaffel. Pisk massen til den er helt jævn. Smag til med orangelikør.
Beklæd en lille skål (1/2liter) med bagepapir, fugtet med koldt vand og pres ostemassen i skålen. Stil den i køleskabet mindst 2 timer.
Rist mandelsplitterne gyldne i en pande med smør. Læg splitterne på køkkenrulle. Vend osten ud af skålen, træk papiret af og drys de endnu lune mandelsplitter over osten.

Servér hvidvinsost med ristet rugbrød, kiks eller et godt groft brød.

Spise med Mormor