torsdag

FISKEBOLLER I MØRDEJSTARTELET

Uundgåeligt glider vi ind i den hyggelige, men også travle juletid, hvor såvel dagligdagen med familien og gæstebud vil konkurrere side om side med de mange travle juleforberedelser, vi alle går og tumler med. Forhåbentlig med både spænding og glæde.

I min barndom, dengang i 50erne, var tarteletter, ofte med høns i asparges, næsten obligatorisk som forret, når julens komsammener satte ind.

Tarteletten skulle nødig være glemt. Den er både velsmagende og nostalgisk og så er den hurtig at gå til, hvis vi køber tarteletterne færdig. De, der har god tid, kan bage en stor tartelet selv efter opskriften her.
Måske skulle vi servere den, som man i Sønderjylland serverede tarteletter med fiskeboller og asparges i en lækker sauce. Det smager fantastisk.

Opskrift : Den hvide frokostbog, der udkom første gang i 1932

FISKEBOLLER I MØRDEJS-TARTELET

mørdej til en stor tartelet

125 g mel
1 knsp. bagepulver
1/2 tsk. salt
1/4 tsk. sukker
75 g margarine
3 spsk. fløde
1/2 æg

fyld

1 kg fiskeboller ( køb fiskebollerne på ds., - kvantum efter skøn)
25 g mel
salt
sukker
1 dl fløde
1-2 æg
25 g margarine
1 knsp. peber
saften af 1/2 citron

Til tarteletterne sigtes mel og bagepulver og blandes med salt og sukker. Margarinen smuldres i melet og dejen samles med fløde og æg. Dejen rulles ud og med den beklædes bunden af en rund form. Kanten pensles med lidt æg, der er tilovers fra det halve æg.
Resterne af dejen æltes med en smule mere mel og trilles til en pølse, der lægges som kant på bunden og trykkes fast til formens side. Dejen prikkes og bages ca. 15-20 minutter.

Væden hældes fra fiskebollerne, bringes i kog og jævnes med en jævning af mel, salt, sukker og fløde. Saucen koges igennem, legeres med  æg og smages til. Bollerne varmes forsigtigt i saucen.

Den varme tartelet serveres med stuvningen i og drysses med karse.

VELBEKOMME

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad