fredag

NORSK JULE TYNDRIBBE MED RØDKÅLSSALAT

Den stegte tyndribbe serveres varm med kartofler, sauce og en vidunderlig rødkålssalat eller koldt, skåret i flæskestegstern med rugbrød og svitsede æbler og svesker til.

Til retten anvendes et stykke svinebryst, koge og stegestykke i et stykke. Nemmest er det, hvis slagteren har ridset sværen i forvejen.
Forud skal ben og brusk saves eller skæres igennem, så kødet kan skæres ud, både på langs og på tværs.

Rødkålssalaten består af lutter gode  sager med smag af julen. Rødkål, tørrede abrikoser, appelsiner, honning, æbler og valnødder.

Opskrift : Samvirke  rækker til 6 personer

Kilde : Coop / Vi skal spise

NORSK JULE TYNDRIBBE MED RØDKÅLSSALAT

2 - 2 1/2 kg svinebryst
2 spsk. groft salt
evt. hvedemel eller majsstivelse
kulør

rødkålssalat

10 tørrede abrikoser
2 appelsiner
2-3 spsk. flydende honning
2 æbler
1/4 rødkål
75 g valnødder

Gnid kødet med salt, læg kødet på risten over bradepanden. Sværen skal ligge så lige som muligt. Der hældes 1/2 liter vand i bradepanden til sauce. Stegen sættes i en kold ovn på midterste rille. Ovnen tændes på 200 grader og kødet steger i 2 - 2 1/2 time til det er mørt og sværen er sprød.

Skyen sies og jævnes med meljævning. Smages til med salt og tilsættes kulør.

Til rødkålssalaten skæres enderne af appelsinerne. Skrællen og det hvide fjernes og enderne skæres af. Med en skarp kniv skæres appelsinfileterne ud. Gør det over skålen, så saften bliver opsamlet. Vrid de tomme appelsinhylstre fri for saft og rør honningen i. Æblerne skæres i tynde både. De kommes i appelsinsaften, så de ikke bliver brune. Snit rødkålen helt fint og bland den i salaten. Smag til med honning og salt og vend valnødderne i.

Servér norsk jule tyndrib med rødkålssalat, kartofler og sauce. Kødet skæres ud i ternstykker på 5 x 5 cm.
Eller server ternene til frokost med rugbrød og svitsede æblebåde og svesker.

VELBEKOMME

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

torsdag

HURTIG JULEDESSERT MED MANDARIN OG KYSKAGER

Selv om desserten er hurtig lavet, kan den så udmærket være fantastisk. Denne juledessert af vaniljeis, græsk yoghurt, knuste kyskager og syltede mandariner fra dåse eller friske appelsinfileter er både frisk og dejlig.

Desserten komponeres lynhurtig i en pæn skål med vaniljeisen, skivet op i bunden. Herover nogle skefulde græsk yoghurt, let knuste kyskager og mandariner. Kan også laves i dessertglas.

NEM JULEDESSERT MED MANDARIN OG KYSKAGER

1 pk. vaniljeis
græsk yoghurt
1 pose kyskager (små marengs)
1 ds. syltede mandariner eller friske appelsinfileter
hakkede nødder

Skiv vaniljeisen op i bunden af en smuk skål. Kom nogle spsk. græsk yoghurt ovenpå og fordel de knuste kyskager i et lag og til sidst de godt afdryppede mandariner. I toppen drysses med hakkede nødder.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

onsdag

NEM BLÅBÆRTRIFLI

Denne skønne blåbærtrifli med mascarponecreme og kiks er en dejlig nem dessert til en af juledagene, hvor der er nok at se til i køkkenet. Triflien anrettes i portionsglas først på dagen eller dagen før og står koldt, til de skal bruges.

Kilde : Rachel Allen

NEM BLÅBÆRTRIFLI

150 g friske eller frosne blåbær
100 g melis
saften af 1/2 citron
1 æg (blomme + hvide)
125 g mascarpone

8 digestive kiks

Kom bærrene i en kasserolle, sammen med halvdelen af sukkeret, citronsaft og 1/2 dl vand. Bring det i kog og lad koge videre for svag varme i 3-4 minutter til bærrene er bløde. Tag kasserollen fra varmen og lad det hele stå og køle af i gryden.

Pisk æggehviden helt stiv. Æggeblommen og resten af sukkeret piskes hvidt i en anden skål. Rør mascarponen i og vend til sidst den stiftpiskede æggehvide i. Hæld de kolde blåbær i en sigte, knus kiksene ganske let og lad dem hvile i blåbærsaften nogle sekunder.

Fyld bunden af glassene med kiks. Fordel de kogte bær over kiksene og sidst mascarponecremen. Er der lidt blåbærsaft tilbage, dryppes denne hen over desserterne.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

tirsdag

MARSHMALLOWS / SKUMFIDUSER

Skønne, hjemmelavede marshmallows eller skumfiduser, som vi kalder dem her, dyppet i chokolade og krymmel, laver vi da selv til julens godteskåle.

Der bliver 30-35 stk. af portionen. Vær opmærksom på, at risikoen for at skulle lave igen, er stor, hvis de står tilgængeligt alt for længe.

Marshmallows opbevares bedst i en tætlukket dåse i køleskabet.

FREMSTILLING AF MARSCMALLOWS KRÆVER SUKKERTERMOMETER

Opskrift : Dr. Oetker

MARSHMALLOWS / SKUMFIDUSER

1 1/4 dl vand eller saft (f.eks. æblejuice)
23 g gelatinepulver
450 g sukker
1 1/2 dl lys sirup
1/2 dl vand
1/2 tsk. konditorfarve
olie til pensling
druesukker til at vende marshmallows i

pynt

200 g overtrækschokolade
krymmel

Kom vand/saft og geletinepulver i en skål og lad det stå, medens sukkerblandingen laves.

Kom sukker, sirup og vand i en gryde og bring blandingen langsomt i kog under omrøring. Kog sukkerblandingen ved svag varme til sukkeret er opløst. Skru derefter op for varmen og kog til sukkerblandingen når 130 grader. Det er vigtigt, at temperaturen når helt op på de 130 grader (max. 140 grader), da skumfiduserne ellers ikke får den rigtige konsistens.

Pisk gelatineblandingen igennem med medium hastighed ( der skal bruges røremaskine eller håndmixer) så det skilles i små klumper. Klumperne vil blive opløst, når den blandes med den varme sukkerblanding.
Tilsæt sukkerblandingen i en tynd stråle. Strålen skal løbe ned i blandingen uden at ramme piskerisene, da der ellers vil dannes tynde karameltråde i det færdige resultat. Fortsæt med at piske blandingen med medium hastighed i 8-10 minutter til konsistensen er lidt som tyggegummi og minder om marengs. Tilsæt konditorfarve og pisk til farven er jævn.

Hæld massen over i en form (ca. 18 x 28 cm), beklædt med husholdningsfilm, penslet med olie. Sæt den i køleskabet til næste dag.

Skær marchmallowmassen ud i firkanter med en skarp kniv og vend firkanterne i druesukker.
Smelt chokoladen over et vandbad eller i mikroovn og dyp halvdelen af hver skumfidus heri.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

søndag

APPELSINSALAT

Salater og andre lækre, kolde eller lune retter, kan vi slet ikke få for mange af, når vi sammensætter julefrokostbordet. - Altid i respekt for traditionerne. Alligevel er det rart med lidt nye varianter, der så godt klæder vores gode gamle traditionelle retter.

Frugtsalat til osten, - det hører sig til, foreskriver traditionen. Her i en lækker variant med appelsiner, pyntet med blå druer og røde cocktailbær. En rigtig julesalat.

Kilde : Tørsleffs Den Hvide Frokostbog

APPELSINSALAT

1/2 portion mayonnaise 
saft af 1 citron
50 g flødeskum
2-3 appelsiner
5 blå druer
røde cocktailbær eller kandiserede violer

Mayonnaisen smages kraftigt til med citronsaft og evt. sukker efter behov. Flødeskummet blandes i. Appelsinerne pilles, deles i både, der hver skæres i 3 stykker. Disse blandes i flødeskumsmayonnaisen, som pyntes med enkelte stykker appelsin, blå druer, røde cocktailbær eller kandiserede violer.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

lørdag

LANGELINIESALAT

En dejlig frisk skaldyrsalat med finthakket grøn peber, dild og persille er et godt alternativ på julefrokostbordet.

Der kan anvendes frossen hummer og krabbekød efter smag. Champignon og aspargessnitter henter vi på dåse.

Opskrift : Ellis Tardini

LANGELINIESALAT

400 g hummer eller krabbekød (frossen)
1 lille ds. aspargessnitter
1 lille ds. champignon i skiver
2 æggeblommer
sød sennep
sur sennep
1 dl creme fraiche
2 spsk. mayonnaise
worcestersauce
paprika
salt
citronsaft

1/4 wondersalat eller iceberg
1/2 grøn peber
1/2 bdt. dild
1/2 bundt persille

Lad hummer- eller krabbekød tø langsomt op. Hæld al væden fra aspargessnitterne og champignons. Bland skaldyrkødet i. Rør æggeblommer, sennep, creme fraiche og mayonnaise til en dressing, der smages til og hældes over.

Skær salaten i fine strimler, der lægges i bunden af en skål. Øs skaldyrsblandingen over og pynt Langeliniesalaten med finthakket grøn peber, dild og persille.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

fredag

PUNCH UDEN PROMILLE

Decemberhygge og varme drikke hører sammen, når vi i den mørke tid finder sammen inden døre.

En dejlig, mild, krydret julepunch uden promille kan serveres for såvel store som små i decembers julekomsammener.

Portionen giver 4 liter i alt, så der er nok til alle.

Kilde : Ellis Tardini 1972

PUNCH UDEN PROMILLE

1/2 tsk. hele nelliker
2 stænger kanel
30 teposer
sukker
1 1/2 liter æblecider
1/2 dl citronsaft

4 pigeoner

Nelliker og kanel bringes i kog med 2 1/2 liter vand. Tebrevene kommes i og det hele trækker i 5 minutter. Rør nu og da. Si teen. Sukker, cider og citronsaft tilsættes og punchen varmes forsigtigt op. Den må ikke koge.

Servér punchen varm med tynde æblebåde af pigeoner, der ikke skal skrælles.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

torsdag

JAMAICANØDDER

Skønne, ristede cashew nødder med karry til julens drinks er et hit blandt julesnacks. Lav en stor portion, behold nogle selv og hæld resten på små glas, beregnet til vært- eller værtindegaver i december.

I mangel af cashew nødder kan jordnødder anvendes. De er bare ikke nær så lækre.
Vær opmærksom på, at nødderne har begrænset holdbarhed. De kan holde sig 2-3 uger.

JAMAICANØDDER

250 g cashew nødder (fra dåse)
50 g smør eller margarine
2 spsk. karry
salt

Smelt smørret på en pande og rist de hele cashew nødder til de er gyldne. Ryst panden ofte eller vend nødderne med en paletkniv. Nødderne må ikke blive brankede.

Hæld nødderne op på fedtsugende papir, drys med karry og lidt salt.

Når nødderne er helt kolde, hældes de på små glas. Det kan være gamle kapers- eller olivenglas og bindes til.

Put et smukt bånd på og skriv på gavesedlen, at nødderne er velegnet til drinks og at holdbarheden er begrænset.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

onsdag

HÅRD NOUGAT

Hård nougat med mandler eller nødder, er gode i julens konfektskåle. Konfekten er hurtig at lave og går nogle af stykkerne itu, kan de knuses og bruges i anden konfekt.

Opskrift : Ellis Tardini

HÅRD NOUGAT

250 g sukker (3 dl)
100 g mandler (2 dl)
1/2 tsk. natron

Sukkeret kommes i en tykbundet gryde eller pande og varmes op, medens man hele tiden rører i det med en træske. Når det er smeltet og lysebrunt, tages gryden fra varmen og de hakkede mandler eller nødder røres i.
Hæld straks nougaten op på en plade, der er smurt med olie. Et øjeblik efter kan nougaten skæres i små firkanter med en kniv, der er dyppet i vand.
Når nougaten er helt stiv, kan den brækkes i passende stykker.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

tirsdag

LEVERFEDTEGREVER

En herlig, og efter nærmere bekendtskab, uundværlig ret på julefrokostbordet. Helt vidunderlige fedtegrever af lever og spæk med æble.
Leverfedtegrever spises med groft rugbrød og drysses med groft salt.

Ingredienserne er for en stor del de samme, som til en god leverpostej.

Kilde : Ellis Tardini

LEVERFEDTEGREVER

500 g lever
500 g hakket spæk
3 gode spiseæbler
salt
peber

Skyl leveren, fjern hinder og skær alle årer væk. Kog leveren i lersaltet vand i 20 minutter. Lad den stå i gryden til den er kold. Hak den fint.
Riv æblerne, på det grove af rivejernet, hen over leveren. Smelt spækket i en gryde, tilsæt lever og æbler og lad det hele snurre i et kvarter. Smag til med salt og peber.

Servér leverfedtegrever varme med groft rugbrød og groft salt til.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

mandag

ÆBLEMOSSALAT

Æblemossalat med peberrod og andre friske salater kan vi slet ikke få for mange af til den fede julemad. Æblemossalat er særdeles velegnet til julens flæskesteg, spist kold eller varm.

Kilde : Tørsleffs Den Hvide Frokostbog

ÆBLEMOSSALAT

1/2 kg æbler
ca. 2 spsk. revet peberrod
sukker efter smag

Æblerne snittes itu og koges til mos. Mosen smages til med revet peberrod og sukker efter behov. Pynt med høvlet peberrod og brug mosen som garniture på julens mad med flæskesteg.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

søndag

BJØRNEFANGER-BJESK

Bjørnefanger-bjesk eller honningbjesk, som denne dejlige drik også hedder, skal trække et par måneder, efter at have været rystet morgen og aften i en uges tid.

Bjesken nydes f.eks i en kop sort, stærk kaffe.Det er en drik for rigtige mandfolk.

Den kan lige nå at blive færdig til juledagene, hvis den sættes i gang nu. En oplagt julegaveidé til far og bedstefar.

Opskrift : Signe Hansens                          

BJØRNEFANGER-BJESK

1 dl vand
350 g blød lynghonning
1/2 flaske snaps (Brøndum)

Vandet bringes i kog og tages fra varmen. God blød lynghonning røres i og derpå hældes 1/2 flaske snaps på. Drikken kommes på flaske og rystes godt morgen og aften i en uges tid.
Herefter trækker bjesken mindst et par måneder, før den nydes f.eks i en kop sort, stærk kaffe.

Kilde : Signe Hansen

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

lørdag

PIKANT RØDKÅLSSALAT

Den megen tunge julemad har godt af lidt friskhed til. Gerne i form af spændende salater med smag af julen.

Pikant rødkålssalat er rigtig god i form af fintrevet rødkål, tilsat ribsgelé, tyttebærsyltetøj og citronsaft. Den gør lykke på bordet.

Kilde : Tørsleffs Den Hvide Frokostbog

PIKANT RØDKÅLSSALAT

1 glas ribssaft
2-3 spsk. tyttebærsyltetøj
saft af 1/2 citron
ca. 1/4 rødkålshoved

Rødkålen rives ganske fint på råkostjernet. Ribsgeléen røres med tyttebærsyltetøj og citronsaft. Marinaden blandes i kålen. Salaten smages til.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

fredag

OSTELINSER

Ostelinser af mørdej, fyldt med ostecreme er dejlige til et julefrokostbord.

Der bliver 18 stk. af portionen.

Kilde : Tørsleffs Den Blå Bagebog

OSTELINSER

mørdej

150 g mel
1/4 tsk. salt
1/4 tsk. paprika
125 g margarine
1/2 sammenpisket æg

ostecreme

2 tsk. mel
1 knsp. salt
1 1/4 dl mælk
1 æg
50 g revet ost

Ingredienserne til mørdejen samles lidt rask og hviler koldt, medens ostecremen tilberedes og afkøles.

Til ostecremen røres alle ingredienserne, undtagen osten, sammen og gives et opkog. Den revne ost drysses i. Lad cremen køle af.

Mørdejen rulles ud i 2 1/2 mm's tykkelse. 18 linseforme smøres og beklædes med dej (fra halvdelen af dejen). 1 spsk. ostecreme lægges i hver form. Resten af dejen stikkes ud i runde kager, der lægges som låg og trykkes godt fast i kanten.

Bager i forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 25 minutter.-

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

KRYMMELKNAS

Skønne små, nemme chokolader med rice crispies eller cocopops og drysset med krymmel.

Lav bare rigeligt, der bliver bud efter de små sprøde konfekttoppe, der efter eget valg laves med lys eller mørk chokolade. Eller lav nogle af begge slags.

Af portionen bliver der 20-25 stk.

Opskrift : Dr. Oetker

KRYMMELKNAS

100 g mørk eller lys chokolade
4 dl crispies eller cocopops
krymmel

Chokoladen hakkes og smeltes over vandbad. Vend rice crispies eller cocopops i den smeltede chokolade og sæt små toppe på bagepapir eller i små papirforme med teskeer.
Drys straks med krymmel og sæt krymmelknaset køligt.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

torsdag

CITRUS-HVISLØGSEDDIKE

Julen nærmer sig og helt naturligt kommer man til at tænke på vært- og virtindegaver til decembers sammenkomster. Mange ting kan forberedes nu, medens der er god tid.

En utrolig brugbar og smuk gave er denne dejlige kryddereddike, citrus-hvidløgseddike, som garanteret vil bringe glæde hos modtageren. - Og så smuk den er med sin gullige farve, de dejlige citrusfrugter og hvidløgene, skåret igennem.

CITRUS-HVIDLØGSEDDIKE

usprøjtede citroner, skåret midt igennem
usprøjtede limefrugter, skåret midt igennem
hele hvidløgsfed med skal, skåret midt igennem
hvid vineddike

Vælg et smukt, smukt sylteglas med patentlåg. Fyld det op med gennemskårne citrusfrugter og hvidløg, mix det dekorativt. Hæld hvid vineddike på til det dækker. Sæt låget på og lad krydderediken stå og trække.

Kilde : Ernst Kirchsteiger

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

onsdag

SHORTBREAD MED KARAMEL

Forrygende lækre shortbreads, fyldt med karamel og overtrukket  med chokolade. Snitterne må sættes godt af vejen, hvis disse skønne bidder skal holde julen ud.

Noget af det mest skønne juleslik vi kender. Næsten umulig at holde sig fra.

Museum Sønderjylland

SHORTBREAD MED KARAMEL

175 g Lurpak smør
5 spsk. fintmalet sukker
1 tsk. vaniljeekstrakt
175 g mel
200 g almindelig chokolade
1 ds. kondenseret mælk (397 g)
1 knsp. salt

Den uåbnede dåse mælk sættes i en gryde med vand, der skal stå 10-12 cm over dåsens top. Kog i 3-4 timer. Bland sukker, vanilje og Lurpak smør til det er glat. Tilsæt mel og salt og tryk massen ned i en form.

Bages ved 180 grader i 20-25 minutter.

Fjern mælkedåsen fra vandet, afkøl, åbn og hæld karamellen over shortbread. Stil formen i køleskabet i 20 minutter. Chokoladen smeltes og spredes over karamellen. Lad chokoladen stivne før der skæres små firkanter ud.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad

tirsdag

SNEHVIDESALAT

En alternativ frugtsalat til julens frokostbord er denne gamle snehvidesalat, bestående af flødeskum med smag af banan og honning, iblandet æble i tern. Salaten garneres med kirsebær og svesker, med smuttede mandler i ,fuldender anretningen.

Opskriften er fra Tørsleffs Den Hvide Frokostbog, der udkom første gang i 1939

SNEHVIDESALAT

100 g flødeskum
1 meget moden banan
1 tsk. honning
saft af 1/2 citron
1-2 æbler
125 g godt afdryppede kirsebær
200 g svesker
15-20 mandler

Flødeskum smages til med moset banan, honning og citronsaft. Æblet vaskes, skæres i terninger og blandes i flødeskummet, der arrangeres midt på et fad. Røde kirsebær lægges i striber på salaten. Langs kanten lægges vaskede, udblødte svesker. Sveskerne udblødes 1-2 døgn i lidt sukkervand med citronsaft. Stenene fjernes og erstattes med en skoldet, smuttet mandel.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

mandag

FLÆSSKESTEGSSANDWICH MED SMAG AF JULEN

Herlige rester fra julens flæskesteg trylles om til den dejligste julesandwich med flæskesteg, orangecreme, appelsin og tranebær.
Der er brugt rugbrød i denne sandwich. Flüte eller burgerboller kan også anvendes.

Sandwichen spises straks, den er færdig .

Opskrift til 4 personer : Hendes Verden

FLÆSKESTEGSSANDWICH MED TOUCH AF JULEN
orangecreme

5 spsk. dijonnaise eller mayonnaise, smagt til med grov sennep
fintrevet skal af 1 appelsin
1 spsk. appelsinsaft
salt
peber

sandwichfyld

12 cornichoner
1/2 rødløg
4 salat blade
1 håndfuld tørrede tranebær
12 skiver appelsin

8 skiver flæskesteg ( en rest )
8 skiver ristet rugbrød

Bland orangecremen sammen i en skål. Skær cornichonerne i skiver på langs. Skær løget i tynde skiver, skyl salatbladene og læg dem på et klæde.

Rist rugbrødet til skiverne tager lidt farve. Fordel orangecremen på brødskiverne. Læg et salatblad på 4 skiver rugbrød. Læg stegen på og fordel fyldet ovenpå. Læg til sidst en rugbrødsskive på hver.

Spis sandwichen, straks den er færdig.

Spise med Mormor

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

søndag

SKIPPER PETERSENS SILDESALAT

Sildebord og sildesalat må ikke gerne mangle på et dansk julefrokostbord. Spegesild kan anvendes til andet end marinerede sild, bl.a. til denne dejlige Skipper Petersens Sildesalat bestående af spegesild, kartofler, æbler og rødbeder.
Spegesild fås hos fiskehandleren

Salaten har bedst af blive tilberedt dagen før og kan med fordel henstå koldt til den skal bruges.

Opskrift : Otto Mønsted 1939

SKIPPER PETERSENS SILDESALAT

1/2 spegesild
140 g kogte kartofler
120 g æbler140 g syltede rødbeder
rødbedeeddike
peber
salt
sennep

Silden renses og udvandes. Sild, kartofler, æbler og rødbeder skæres i smalle strimler, smages til med krydderierne og henstår en dag, før de skal anvendes.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad