lørdag

FARSERET KALKUN MED WALDORFSALAT

Farseret kalkun med waldorfsalat, flødesauce og brunede kartofler er en lækker kombination for de, der foretrækker kalkun juleaften.

Farsen består af flæskekød, indmad fra kalkunen og champignons.

Opskriften er beregnet til 6-8 personer

Opskrift : Karolines Kogebog

FARSERET KALKUN MED WALDORFSALAT

1 dybfrossen kalkun ca. 24oo g
100 g smeltet smør
3/4 liter vand
kulør
1/2 tsk. salt

fars

250 g hakket flæskekød
kråse, lever og hjerte fra kalkunen
1/4 tsk. salvie
3 spsk. rasp
2 dl fløde
1/2 tsk. revet løg
250 g champignons
1 1/2 tsk. salt

sauce

4 dl piskefløde
evt. jævning
1 1/2 spsk. citronsaft
salt
peber
ribsgelé

waldorfsalat

4 dl creme fraiche
2 spsk. sukker
1/4 tsk. salt
70 g selleri
300 g grønne druer
2 æbler
50 g valnøddekerner

Kalkunen optøes og posen med indmad tages ud. Det hakkede flæskekød blandes med den groftskårne indmad. Salvien stødes i en morter og røres i sammen med de øvrige ingredienser. Kalkunen fyldes med halvdelen af farsen. Resten pakkes ind i smørsmurt aluminiumsfolie. Vinger og underlår fæstnes med kødnåle eller tandstikker.
Kalkunen lægges på bageristeni bradepanden med ryggen opad. 1/3 af smørret pensles over. Vand og kulør hældes i bradepanden. Salt drysses over kalkunen og den sættes i ovnen ved 160 grader og steger i ca. 1 time. Vendes med brystet opad og overhældes med resten af smørret.
Farsen i aluminiumsfolien kommes nu i ovnen ved siden af kalkunen. Når farsen har stegt med 1 time, brunes den det sidste kvarter med åben folie. Bliver kalkunen for brun, lægges aluminiumsfolie over under stegningen. Skyen hældes fra. Hvis kalkunen ikke er brun nok, efterbrunes den ved stærk varme, 225 grader.
Kalkunen står 15-20 minutter i slukket ovn, så kødet kan sætte sig. Fløde tilsættes skyen, jævnes evt. let og smages til med citronsaft, salt, peber og ribsgelé.

Til waldorfsalaten smages creme fraiche til med sukker og salt. Heri blandes selleri, skåret i små tynde strimler, halve udstenede druer, små æbleterninger og kvarte valnøddekerner.
Salaten skal stå og trække 1/2 times tid og serveres kold.

Servér farseret kalkun med waldorfsalat, flødesauce, brunede kartogler og ribsgelé.

TIL GRISENS ÆRE

VI BAGER GAMMELDAGS

Spise med Mormor