Opskriften er skuespilleren Jens Okkings. Det er en kalorierig og meget lækker kage, men i juletiden kan intet jo blive for godt.
DEN TØRRE KAGE
500 g smør, blødt
ca. 10 æg
500 g fint hvedemel
500 g sukker
mandelflækker
pomeransskal
bagepulver, et par tsk.
Rør ingredienserne sammen som en rørekage og tilsæt æggene et ad gangen.
Hæld dejen i en velsmurt form og bag kagen i ovnen 1 time ved 150 grader, der langsomt stiger til 170 grader.
Drys et fint lag sukker over dejen, før kagen sættes i ovnen. Det skulle så være muligt, at undgå, kagen flækker.
Spise med Mormor
Mormors Juleopskrifter er en buket af traditionelle danske retter,som vi ikke for noget vil undvære i juletiden.Det være sig varm og kold julemad - julemiddag med alt, hvad der hører til,julefrokost,bagværk,konfekt og så alle de mange skønne juleopskrifter,jeg har samlet gennem et langt liv.Nogle helt unikke. Der er også nogle absolutte pletskud på julemad fra andre landes juletradioner,der vil være kendt og elsket verden over.Links til fantastiske sider om jul. Rigtig god fornøjelse.
fredag
onsdag
HVIDVINSBOWLE MED APPELSIN
I julemåneden kan vi ikke få nok af alt det, der smager og dufter af appelsin. Sådan er det og appelsinduft er da også noget af det mest julede, der kan tænkes.
Opskriften er til 6 personer
HVIDVINSBOWLE MED APPELSIN
1 flaske tør hvidvin
saften af 4 shamouti
appelsiner
saften af en limefrugt
1 tonicvand
4 kumquat, skåret i tynde skiver
evt. Bacardi rom
Hvidvin, appelsin- og limesaft og tonicvand blandes godt sammen. Frugtskiverne kommes i og der smages evt. til med hvid rom.
Inden serveringen tilsættes isterninger.
Spise med Mormor
Opskriften er til 6 personer
HVIDVINSBOWLE MED APPELSIN
1 flaske tør hvidvin
saften af 4 shamouti
appelsiner
saften af en limefrugt
1 tonicvand
4 kumquat, skåret i tynde skiver
evt. Bacardi rom
Hvidvin, appelsin- og limesaft og tonicvand blandes godt sammen. Frugtskiverne kommes i og der smages evt. til med hvid rom.
Inden serveringen tilsættes isterninger.
Spise med Mormor
søndag
SVESKETÆRTE MED COGNAC OG ÆGGECREME
De små portionstærter,bagt af mandelmel og marcipan er skønne til et lille godt glas i julemåneden.
SVESKETÆRTE MED COGNAC OG ÆGGECREME
30 g sukker
50 g smør
50 g mandelmel
100 g marcipan
1/4 liter piskefløde
3 æg
150 g udstenede svesker
2 dl cognac
Sukker og smør piskes hvidt. Mandelmel og marcipan tilsættes og dejen røres glat med fløde. Herefter røres æggene i et ad gangen.
De udstenede svesker udblødes icognac og lægges i smurte portionstærteforme. Dejen hældes over sveskerne.
Bages i ovnen ved 180 grader i ca. 12-15 minutter.
Tærterne skal virke bløde ved serveringen, hvor flormelis sigtes over og ekstra svesker serveres til.
Spise med Mormor
SVESKETÆRTE MED COGNAC OG ÆGGECREME
30 g sukker
50 g smør
50 g mandelmel
100 g marcipan
1/4 liter piskefløde
3 æg
150 g udstenede svesker
2 dl cognac
Sukker og smør piskes hvidt. Mandelmel og marcipan tilsættes og dejen røres glat med fløde. Herefter røres æggene i et ad gangen.
De udstenede svesker udblødes icognac og lægges i smurte portionstærteforme. Dejen hældes over sveskerne.
Bages i ovnen ved 180 grader i ca. 12-15 minutter.
Tærterne skal virke bløde ved serveringen, hvor flormelis sigtes over og ekstra svesker serveres til.
Spise med Mormor
fredag
JULELEVERPOSTEJ A LA JULIUS
Juleleverpostej a la Julius er en opbagt leverpostej med smag af æble og timian. Den indgår fint på julens frokostbord, serveret med hjemmesyltede rødbeder eller asier.
JULELEVERPOSTEJ A LA JULIUS
300g hakket svinelever
200 g hakket spæk
25 g mel
25 g smør
2 dl mælk/fløde
salt
peber
finthakket løg
1 fintrevet æble
1 æg
frisk eller tørret timian
Lav en opbagning af mel, smør, mælk eller fløde og ibland de øvrige ingredienser. Leverpostejmassen hældes i en smurt form og bages i ovnen ved 200 grader i ca. 1 time til den er gennembagt.
Spise med Mormor
JULELEVERPOSTEJ A LA JULIUS
300g hakket svinelever
200 g hakket spæk
25 g mel
25 g smør
2 dl mælk/fløde
salt
peber
finthakket løg
1 fintrevet æble
1 æg
frisk eller tørret timian
Lav en opbagning af mel, smør, mælk eller fløde og ibland de øvrige ingredienser. Leverpostejmassen hældes i en smurt form og bages i ovnen ved 200 grader i ca. 1 time til den er gennembagt.
Spise med Mormor
onsdag
BANANKAGE MED KANELMARINEREDE PÆRER
Banankage med kanelmarinerede pærer er en herlig december dessert med dej af marcipan og de dejlige pærer med julens smag af kanel.
Kagen portionanrettes på tallerkener med letpisket fløde eller creme fraiche til.
Opskriften er til 6 personer
BANANKAGE MED KANELMARINEREDE PÆRER
dej
3 melemstore, godt modne bananer
200 g marcipan
4 æg
150 g sukker
100 g mel
2 tsk. bagepulver
pynt
flormelis til drys
Marcipanen skæres i små stykker og piskes godt sammen med æggene. Elpisker er det nemmeste. Tilsæt sukkeret og pisk alt godt igennem. Mel og bagepulver sigtes i og blandingen røres godt.
Bananerne skæres i skiver og tilsættes. Pisk indtil de er opløst i dejen.
Dejen hældes i en smurt kageform og bages ved 200 grader i 35-40 minutter.
Prøv med en strikkepind, om dejen er bagt.
Afkøl kagen og drys den med flormelis.
KARAMELISEREDE PÆRER
6 pærer
1/2 liter vand
125 g sukker
saften af 1 citron
2 hele kanelstænger
1 tsk. vaniliesukker
Pærerne skrælles og stilken bliver siddende på. Vand og sukker bringes i kog i en gryde. Kanelstængerne knækkes og tilsættes sammen med vaniliesukker og citronsaft.
Stil pærerne ned i gryden med stilkene opad og kog dem under låg i 15 minutter. Afkøl pærerne.
Servér banankage med kanelmarinerede pærer anrettet på tallerkener sammen med letpisket flødeskum eller creme fraiche.
Spise med Mormor
Kagen portionanrettes på tallerkener med letpisket fløde eller creme fraiche til.
Opskriften er til 6 personer
BANANKAGE MED KANELMARINEREDE PÆRER
dej
3 melemstore, godt modne bananer
200 g marcipan
4 æg
150 g sukker
100 g mel
2 tsk. bagepulver
pynt
flormelis til drys
Marcipanen skæres i små stykker og piskes godt sammen med æggene. Elpisker er det nemmeste. Tilsæt sukkeret og pisk alt godt igennem. Mel og bagepulver sigtes i og blandingen røres godt.
Bananerne skæres i skiver og tilsættes. Pisk indtil de er opløst i dejen.
Dejen hældes i en smurt kageform og bages ved 200 grader i 35-40 minutter.
Prøv med en strikkepind, om dejen er bagt.
Afkøl kagen og drys den med flormelis.
KARAMELISEREDE PÆRER
6 pærer
1/2 liter vand
125 g sukker
saften af 1 citron
2 hele kanelstænger
1 tsk. vaniliesukker
Pærerne skrælles og stilken bliver siddende på. Vand og sukker bringes i kog i en gryde. Kanelstængerne knækkes og tilsættes sammen med vaniliesukker og citronsaft.
Stil pærerne ned i gryden med stilkene opad og kog dem under låg i 15 minutter. Afkøl pærerne.
Servér banankage med kanelmarinerede pærer anrettet på tallerkener sammen med letpisket flødeskum eller creme fraiche.
Spise med Mormor
mandag
Mokka-chokoladekage
Mokka-chokoladekage lagt sammen af lagkagebunde og creme af flødeskum med kaffe og chokolade i er en dessert lige i øjet, når man sammen med gode venner har indtaget en dejlig decembermiddag op mod jul.
Her bager vi selv bundene, hvilket kan gøres et par dage før.
MOKKA-CHOKOLADEKAGE
lagkagebunde
175 g smør
175 g sukker
5 æggeblommer
5 stiftpiskede æggehvider
2 spsk. jordbærsyltetøj
175 g mørk chokolade
175 g mel
2 tsk. bagepulver
50 g finthakkede mandler
creme
1/2 liter piskefløde
2 spsk. flormelis
1 spsk. frysetørret kaffe
50 g hakket mørk chokolade
50 g hakkede valnøddekerner
Til lagkagebundene piskes smør og sukker godt med en el-pisker. Æggeblommerne røres i én ad gangen. Chokoladen smeltes over vandbad og røres i sammen med syltetøjet. Mel, bagepulver og mandler røres i og til sidst vendes de stiftpiskede hvider i dejen.
Dejen hældes i en smurt springform og bages i ovnen ved 180 grader i 60-70 minutter. Køl kagen lidt af og del den i 3 lagkagebunde.
Til cremen piskes fløden til skum og smages til med flormelis. Den frysetørrede kaffe røres op med 1 spsk. kogende vand og vendes i fløden sammen med chokolade og valnødder.
Læg kagen sammen med cremen fordelt mellem de tre lag og stil lagkagen koldt i nogle timer.
Server mokka-chokoladekage med et tykt lag flødeskum over og pyntet med halve valnøddekerner.
Spise med Mormor
Her bager vi selv bundene, hvilket kan gøres et par dage før.
MOKKA-CHOKOLADEKAGE
lagkagebunde
175 g smør
175 g sukker
5 æggeblommer
5 stiftpiskede æggehvider
2 spsk. jordbærsyltetøj
175 g mørk chokolade
175 g mel
2 tsk. bagepulver
50 g finthakkede mandler
creme
1/2 liter piskefløde
2 spsk. flormelis
1 spsk. frysetørret kaffe
50 g hakket mørk chokolade
50 g hakkede valnøddekerner
Til lagkagebundene piskes smør og sukker godt med en el-pisker. Æggeblommerne røres i én ad gangen. Chokoladen smeltes over vandbad og røres i sammen med syltetøjet. Mel, bagepulver og mandler røres i og til sidst vendes de stiftpiskede hvider i dejen.
Dejen hældes i en smurt springform og bages i ovnen ved 180 grader i 60-70 minutter. Køl kagen lidt af og del den i 3 lagkagebunde.
Til cremen piskes fløden til skum og smages til med flormelis. Den frysetørrede kaffe røres op med 1 spsk. kogende vand og vendes i fløden sammen med chokolade og valnødder.
Læg kagen sammen med cremen fordelt mellem de tre lag og stil lagkagen koldt i nogle timer.
Server mokka-chokoladekage med et tykt lag flødeskum over og pyntet med halve valnøddekerner.
Spise med Mormor
fredag
JULENS NØDDEKRYDDERKAGE
En god skærekage med smag af julen er ikke til at undvære hen under jul og i selve juledagene. Med sådan en eller flere på lager er man garderet mod uventet julebesøg. Ellers skal familien nok sørge for, der bliver spist op.
JULENS NØDDEKRYDDERKAGE
200 g blødt smør
200 g lys farin
4 æg
225 g mel
1 tsk. kanel
1/2 tsk. nelliker
1/2 tsk. revet muskatnød
fyld
200 g blandede rosiner
korender
hakkede mandler eller nøddekerner
hakket sukat eller pomeransskal
Smør og farin røres sammen til en creme og 3 af æggene røres i ét ad gangen. Ca. 100 g mel og det sidste æg røres i. Resten af melet, blandet med krydderierne og fyldet vendes i dejen.
Dejen hældes i en smurt form, som kum må fyldes 3/4 op. Kagen bages i ca. 1 time og 15 minutter i ovnen ved ca. 150-160 grader. Køles af og pyntes med glasur.
Spise med Mormor
JULENS NØDDEKRYDDERKAGE
200 g blødt smør
200 g lys farin
4 æg
225 g mel
1 tsk. kanel
1/2 tsk. nelliker
1/2 tsk. revet muskatnød
fyld
200 g blandede rosiner
korender
hakkede mandler eller nøddekerner
hakket sukat eller pomeransskal
Smør og farin røres sammen til en creme og 3 af æggene røres i ét ad gangen. Ca. 100 g mel og det sidste æg røres i. Resten af melet, blandet med krydderierne og fyldet vendes i dejen.
Dejen hældes i en smurt form, som kum må fyldes 3/4 op. Kagen bages i ca. 1 time og 15 minutter i ovnen ved ca. 150-160 grader. Køles af og pyntes med glasur.
Spise med Mormor
tirsdag
Rejer i fuglereder med varm hvidløgssauce
En alternativ opskrift til det traditionelle julefrokostbord.
Opskriften er til 4 personer
REJER I FUGLEREDER
4 grønne pastafuglereder
4 porrer
250 g spinat
200 g Royal Greenland rejer
1 1/2 dl piskefløde
salt
Varm hvidløgssauce
1-2 fed knust hvidløg
1 bundt friskhakket persille
75-100 g smør
Pastarederne koges i rigeligt vand efter anvisning på pakken. Porrerne skæres i skiver og blancheres i vand i ca. 5 minutter. Vandet hældes fra. Porrerne blandes med spinat og varmes langsomt op. Fløden tilsættes og saucen smages til med salt ofg peber og varmes godt igennem.
Hvidløg og persille vendes i varmt, smeltet smør og smages til med peber.
Servér fuglerederne, anrettet på et fad, vend rejerne i saucen og kom det på fuglerederne. Lune flutes og smør gives til.
Spise med Mormor
Opskriften er til 4 personer
REJER I FUGLEREDER
4 grønne pastafuglereder
4 porrer
250 g spinat
200 g Royal Greenland rejer
1 1/2 dl piskefløde
salt
Varm hvidløgssauce
1-2 fed knust hvidløg
1 bundt friskhakket persille
75-100 g smør
Pastarederne koges i rigeligt vand efter anvisning på pakken. Porrerne skæres i skiver og blancheres i vand i ca. 5 minutter. Vandet hældes fra. Porrerne blandes med spinat og varmes langsomt op. Fløden tilsættes og saucen smages til med salt ofg peber og varmes godt igennem.
Hvidløg og persille vendes i varmt, smeltet smør og smages til med peber.
Servér fuglerederne, anrettet på et fad, vend rejerne i saucen og kom det på fuglerederne. Lune flutes og smør gives til.
Spise med Mormor
søndag
Enebærmarineret nakkefilet med bagte cox orange æbler i portvinscremesauce
Opskriften er til 4 personer
800-1000 g nakkefilet uden svær og fedt
salt
peber
2 1/2 dl kogende vand
1/2 liter piskefløde
evt. 1 spsk. maizena til jævning
marinade
3 dl rødvin
3 dl portvin
salt
peber
1/2 tsk. timian
3 fed grofthakket hvidløg
1 spsk. let knust enebær
1 laurbærblad
4 mellemstore cox orange æbler
Marinaden røres sammen og nakkefiletstykket lægges i den i 24 timer og vendes af og til. Den marinerede nakkefilet lægges på rist i bradepanden, gnides med salt og peber og steges i ca. 20 minutter ved 225 grader. Marinaden hældes over og nakkefileten steges videre i ca. 35 minutter ved 160 grader.
Det kogende vand hældes i bradepanden og skyen sigtes over i en gryde. Skyen koges ind til ca. 1 dl. Piskefløden tilsættes og portvinscremesaucen koges ned til ca. 3 dl sauce, der om ønskes, kan jævnes med maizena efter behov og smag.
Blomsten af æblerne skæres af, så de lettere kan stå. Skindet ridses midt på æblet med en knivspids. Æblerne bages ca. 5-8 minutter efter størrelse ved 200 grader.
Spise med Mormor
800-1000 g nakkefilet uden svær og fedt
salt
peber
2 1/2 dl kogende vand
1/2 liter piskefløde
evt. 1 spsk. maizena til jævning
marinade
3 dl rødvin
3 dl portvin
salt
peber
1/2 tsk. timian
3 fed grofthakket hvidløg
1 spsk. let knust enebær
1 laurbærblad
4 mellemstore cox orange æbler
Marinaden røres sammen og nakkefiletstykket lægges i den i 24 timer og vendes af og til. Den marinerede nakkefilet lægges på rist i bradepanden, gnides med salt og peber og steges i ca. 20 minutter ved 225 grader. Marinaden hældes over og nakkefileten steges videre i ca. 35 minutter ved 160 grader.
Det kogende vand hældes i bradepanden og skyen sigtes over i en gryde. Skyen koges ind til ca. 1 dl. Piskefløden tilsættes og portvinscremesaucen koges ned til ca. 3 dl sauce, der om ønskes, kan jævnes med maizena efter behov og smag.
Blomsten af æblerne skæres af, så de lettere kan stå. Skindet ridses midt på æblet med en knivspids. Æblerne bages ca. 5-8 minutter efter størrelse ved 200 grader.
Spise med Mormor
lørdag
Marcipangratin med vaniliekogte pærer
Bagt marcipangratin med vaniliekogte pærer og let brændte mandler er en fantastisk juledessert til familien.
Pærerne kan serveres både varme og kolde.
MARCIPANGRATIN MED VANILIEKOGTE PÆRER OG LET BRÆNDTE MANDLER
75 g sukker
125 g smør
125 g mandelmel
250 g marcipan
2 1/2 dl æg
2 dl cremefaraiche 38 %
4 små pærer med stilke
1 1/2 dl vand
2 stænger vanilie
1 1/2 dl sukker
100 g mandelflager
sukker og smør piskes hvidt, mandelmel og marcipan tilsættes. Æggene kommes i et ad gangen. Tilsidst tilsættes creme fraiche.
Gratinen hældes i en smurt form og bages i ovnen ved 165 grader i ca. 35 minutter.
Pærerne skrælles, lad stilkene sidde. Vand, vanilie og sukker koges op, pærerne lægges i med stilkene op og koges i ca. 15 minutter under låg.
Mandelflagerne vendes på en varm pande, så de bliver lidt brændte i spidserne.
Servér bagt marcipangratin med vaniliekogte pærer, drysset med de letbrændte manddelflager.
Spise med Mormor
Pærerne kan serveres både varme og kolde.
MARCIPANGRATIN MED VANILIEKOGTE PÆRER OG LET BRÆNDTE MANDLER
75 g sukker
125 g smør
125 g mandelmel
250 g marcipan
2 1/2 dl æg
2 dl cremefaraiche 38 %
4 små pærer med stilke
1 1/2 dl vand
2 stænger vanilie
1 1/2 dl sukker
100 g mandelflager
sukker og smør piskes hvidt, mandelmel og marcipan tilsættes. Æggene kommes i et ad gangen. Tilsidst tilsættes creme fraiche.
Gratinen hældes i en smurt form og bages i ovnen ved 165 grader i ca. 35 minutter.
Pærerne skrælles, lad stilkene sidde. Vand, vanilie og sukker koges op, pærerne lægges i med stilkene op og koges i ca. 15 minutter under låg.
Mandelflagerne vendes på en varm pande, så de bliver lidt brændte i spidserne.
Servér bagt marcipangratin med vaniliekogte pærer, drysset med de letbrændte manddelflager.
Spise med Mormor
Abonner på:
Opslag (Atom)