Stegt kalkun med kartoffeltærte for dem, som spiser kalkun juleaften og søger en spændende variant til almindelig julekalkun.
Opskriften er til 6-8 personer
STEGT KALKUN MED KARTOFFELTÆRTE
1 kalkun på ca. 3 kg
salt
peber
lidt citronsaft
1 stor håndfuld, flækkede, udstenede druer
1 stor skive fersk spæk
sauce
1/2 liter hønsebouillon
saft af 2 appelsiner
1/2 citron, kogt ned til 1/2 dl
1/2 dl portvin
smørbolle
50 g smør
KARTOFFELTÆRTE
4 plader frossen butterdej
550 g skrællede bagekartofler i meget tynde skiver
friske timianblade
50 g smeltet smør eller andefedt
salt
peber
Optø butterdejen. Læg pladerne 2 og 2, let ind over hinanden. Udrul det ene hold og kom dejen i en tærteform. Kom de afdryppede, tyndtskivede, kartofler, der har fået et let opkog og vendt i fedtet sammen med timian på dejen, der er penslet med med lidt af fedtet. Krydr med salt og peber. Læg resten af butterdejen over som et låg, tryk kanterne til og lav små huller så dampen kan slippe ud. Pensl med smeltet smør og bag tærten i ovnen ved 200 grader i ca. 45 minutter.
Tør kalkunen og gnid den med citronsaft, salt og peber udvendig og indvendig. Fyld den med druerne og luk med kødnål. Bind lår og vinger sammen. Læg fuglen på risten over bradepanden og sæt den i ovnen ved 175 grader i ca. 2 timer. Hæld varmt vand ved og læg spækket på, såsnart fuglen begynder at brune. Fjern spækket igen mod slutningen af stegetiden.
Lad kalkunen stå og hvile i 20 minutter før den skæres ud.
Til saucen koges frugtsaft og portvin sammen med bouillon, tilsættes druerne fra fuglen. Si saucen og jævn den med en smørbolle. Pisk det kolde smør i og smag saucen til.
Servér stegt kalkun med kartoffeltærte med et godt glas vin til.
Noget om Mad