Kastanjemos anvendt i kastanjetærte, kastaniekager, juledesserter, suffléer og konfekt er intet mindre end vanvittig skønt. Kastanjesæsonen, som er påbegyndt, er kort i Danmark og hjemmelavet kastanjemos er bestemt en mulighed. Ellers kan færdig kastanjemos købes på dåse i specialforretninger.
Herhjemme kender vi mest kastanjer, ristet i ovnen, til hygge foran pejsen eller f.eks som ledsager til vildtretter.
KASTANjEMOS
3/4 kg kastanjer
vand
salt
50 g smør
ca. 2 dl fløde
3/4 tsk. salt
1/4 tsk. hvid peber
Kastanjerne aftørres og et kryds skæres i den spidse ende. Vandet bringes i kog, salt tilsættes og kastanjerne koges godt møre i mindst 1/2 time.
Skallen og den brune hinde pilles af og kastanjerne blendes. Tilsæt fedtstoffet og varm pureen op ved svag varme medens fløden røres i til det hele bliver let og luftigt. Smages til.
Spise og Rejse