Det helt vidunderlige julerugbrød med en sødme og fyld af mandler, tørrede tranebær, usødet ymerdrys og hvidtøl er uundværlig hen under jul. Himmelsk !
Dette brød er simpelthen brødet og det fås ikke bedre. Der bliver ca. 32 skiver ialt.
Kilde : Karolines Køkken
SØDT JULERUGBRØD MED MANDLER OG TRANEBÆR
25 g smør
3 dl vand
1 flaske hvidtøl (33 cl)
50 g gær
3 spsk. muscovadosukker eller mørk farin
2 tsk. groft salt
10 g hele, smuttede mandler
100 g tørrede tranebær
200 g usødet ymerdrys
500 g groft rugmel (fintformalet)
pensling
vand
pynt
groft rugmel
Smelt smørret i en gryde og tilsæt vand og øl. Lun blandingen til den er lillefingervarm og hæld den i en skål. Rør gæren ud i væsken og tilsæt de øvrige ingredienser. Rør dejen sammen med en grydeske. Dejen er en fast dej. Dæk skålen til og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1/2 time.
Fordel dejen i en smurt brødform (ca. 3 liter) og glat overfladen med en fugtig ske. Lad brødet efterhæve tildækket 1 time. Pensl med vand og drys med rugmel. Rids brødet og bag det midt i ovnen ved 200 grader i ca. 55 minutter.
Lad brødet køle af på en bagerist. Det er bedst dagen efter, det er bagt.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS