onsdag

Gravlaks

Gravlaks på surbrød og djævlesauce som forret nytårsaften eller som hovedret med flødestuvet spinat, påbegyndes dagen før. Et tykt midterstykke er det bedste.

2 kg laks
4 spsk. salt
4 spsk. sukker
1 tsk. salpeter
1 tsk. peber
rigeligt grøn dild

Fisken skrabes omhyggeligt. Den flækkes, benene tages ud og fileterne tørres godt og gnides grundogt med en blanding ag salt, peber, sukker og salpeter. Laksestykkerne lægges mod hinanden, kødside mod kødside og den tykke del mod den tynde. Rigelig dild og friskmalet hvid peber drysses imellem og fisken stilles koldt i let pres til næste dag.

Servér gravlaks rå, skåret i pæne skiver på surbrød med djævlesauce til eller med flødestuvet spinat, små pillede kartofler og koldt smør eller en veltilsmagt mayonnaise.

Spise med Mormor