Ta' den store gryde frem, når vi nærmer os juledagene og julens sylte på kalv og flæsk skal forberedes. Den er et anderledes alternativ til gammeldags grisesylte, som vi kender den.
Det er en sylte med husblas, så frysning er ikke anbefalelsesværdig. Når sylten tøes op, vil husblassen smelte.
JULESYLTE AF KALV OG FLÆSK
1 1/2 kg kalvekød med ben
1 kg kogeflæsk
3 liter vand 1 gulerod
1 flækket porre med noget top
1 laurbærblad
2 pillede løg, monteret med et par nelliker i hvert
10 sorte peberkorn
10 hele allehånde
1 spsk. salt
1 æggehvide + knust æggeskal til at klare suppen med
6 blade husblas pr. liter suppe
pynt
gulerodskiver
porreskiver
laurbærblade
Kom alt kødet i en stor gryde og dæk det med vandet. Skum godt og tilsæt så salt, grøntsager og krydderier. Skru ned for varmen og lad kødet simre i et par timer.
Tag kødet op og køl det af. Skær ben, brusk og svær fra og læg kødet tilbage i suppe, der simrer videre 1/2 times tid. Kødet skæres i små tern, suppen sies, skummes og klares ved at piske æggehviden og æggeskal i den lunkne suppe. Varm det hele op, medens der piskes og tag gryden af varmen, når suppen er kommet i kog. Læg låg på og si suppen igennem et klæde efter 10 minutter.
Bring lidt af den klarede suppe i kog, kom gulerod- og porreskiver i og giv det et opkog. Skiverne skal være til pynt.
Smag suppen til, varm den op og tilsæt den udblødte husblas.
I en skål kommes et par dl suppe, heri lægges porre- og gulerodskiver. Det sættes i køleskab for at stivne. I den resterende suppe blandes kødstykkerne og det hele kommes i skålen, når det første lag er stivnet. Stik et par laurbærblade ind her og der og læg også lidt gulerødder med øverst.
Skålen sættes i køleskabet for at sylten kan stivne.
Servér julesylte af kalv og flæsk med godt rugbrød, sennep og rødbeder.
Spise med Mormor